XXX porn Mobil Porn Teen Porn porn film Porn tube XnXX mature porn  Nga vendi
Web Faqja zyrtare e PDSH-se
Has shqiptar

Nga vendi

Banorët e Llabunishtës në bashkëbisedim me Kryetarin e PDSH-së z.Menduh Thaçi

Me ftesë të banorëve të Llabunishtës të Shtunën në mbrëmje Kryetari i PDSH-së z.Menduh Thaci vizitoi këtë fshat të Strugës ku bashkëbisedoi me banorët e kësaj ane.

Banorët e Llabunishtës të shqetësuar me rrjedhën e jetës shoqërore dhe politike në vend, si dhe të zhgënjyer nga partia në pushtet dhe nga pushteti lokal, ftuan Kryetarin e PDSH-së z.Menduh Thaçi për bashkëbisedim, me ç’rast fuqimisht i dhënë mbështetje të plotë PDSH-së dhe programit të saj partiak.  

Kryetari në një atmosfera shumë miqësore bashkëbisedoi me banorët e Llabunishtës, duke i mbështetur në kërkesat e tyre për një mirëqenie më të mirë. Kryetari i PDSH-së, z.Menduh Thaçi para të pranishmëve mes tjerash deklaroi se ka ardhur koha që të gjithë të bashkohemi kundër kësaj politike antishqiptare dhe anti-myslimane që po zbatohet në Maqedoni. Thaçi, theksoi se PDSH nuk ka asgjë kundër etnitetet tjera, por se PDSH kërkon që të njëjtit të respektojnë etnitetin, fenë dhe kulturën e shqiptarëve. Më tej Kryetari Thaçi potencoi për PDSH-në janë shumë të rëndësishme të drejtat kolektive të shqiptarëve dhe jo interesat personale të disa individëve të cilët janë ulur në karrige dhe se shqiptarët do të jenë të barabartë në këtë shtet në momentin kur do të kenë qasje të njëjtë në buxhetin e shtetit.

 

 

PDSH organizoi koktej për nder të 28 Nëntorit, Ditës së Flamurit‏

Për nder të 28 Nëntorit, Ditës së Flamurit, Partia Demokratike Shqiptare të Enjten në mbrëmje organizoi koktej në lokalin Albis në Gostivar. 

Me këtë rast të pranishmëve iu drejtuar edhe Kryetari i Partisë Demokratike Shqiptare, z.Menduh Thaçi:

Falemderit, është një rast shumë i mirë, festa e flamurit që bashkërisht të përkujtojmë seriozitetin e organizimit të Partisë Demokratike Shqiptare. Vazhdojmë me shumë këmbëngulje por në të njëjtën kohë me shumë vështirësi që të  jemi të vetmit që e kultivojmë idenë shqiptare, flamurin shqiptar dhe i kërkojmë të drejtat kolektive për shqiptarët.

Eshtë edhë një fatkeqësi, përshkak se gjatë historisë na kanë përcjellë shumë momente romantike dhe folklorike dhe kur ka shumë romantizëm dhe folklore e vërteta nuk del në shesh. Poashtu edhe në raportet mes njerëzve kur ia bëjmë qejfin shumë njëri tjetrit ta dini se nuk e flasim të vërtetën. 

Festat e shqiptarëve shpesh herë nuk bëhen ashtu siç duhet. Ju e dini qëndrimin tonë të partisë tonë me rastin e 100 vjetorit të pavarësisë së Shqipërisë , ku ne dolëm me një qëndrim ndryshe prej të tjerëve ,thamë shqiptarët e Maqedonisë nuk kanë arsye që ta festojnë 100 vjetorin e pavarësisë së Shqipërisë ,se ai 100 vjetor falë Zotit dhe patriotëve është i pazëvendësueshëm  për shqiptarët që jetojnë në Shqipëri por për shqiptarët e Maqedonisë dhe ata që ngelën në ish Jugosllavi u bë 100 vjetori i golgotave, vujtjeve, mjerimit, poshtërsimit, vrasjeve e kështu me radhë. 

Ne do të vazhdojmë ta festojmë ditën e flamurit dhe do të vazhdojmë   ti përkujtojmë të gjithë që mendojnë se duhet ta festojmë dhe pavarësinë e Shqipërisë fatmirësisht tash më Kosova jo, dhe shqiptarët e Kosovës por shqiptarët e Maqedonisë vazhdojnë të gjenden në një situatë të rrobërisë. Mendoj se edhe vështirësitë që i ka Partia Demokratike Shqiptare para vetes kanë të bëjnë me këtë mentalitet, me këtë mospasje të vetëdies se të drejtat realizohen atëherë kur realizohen për krejt kombin. 

Të nderuar pjesëmarës, funksionarë, anëtarë dhe simpatizantë të partisë ju çdo ditë ballafaqoheni me një zhgënjim të madh që e kanë shqiptarët me partinë e tyre që e kanë në pushtet, jo shqiptarët që aterojnë në Pdsh por shqiptarët që kanë aterruar në atë parti dhe kanë votuar për atë parti. E shihni me cfarë problemesh ballafaqohen dhe e shihni se edhe ata tashmë janë bindur se partia e tyre nuk mund të rezistojë, nuk mund ti mbrojë, se partia e tyre është zhgënjimi më i madh i historisë së re politike të shqiptarëve të Maqedonisë. Po në të njëjtën kohë e shihni poashtu se ka tendenca të formimit të partive të reja dhe përsëri me një folklor sulmohen se ata nuk qenkan shqiptarë. Ta themi publikisht neve si PDSH  nuk na pengojnë partitë që janë multietnike që nuk e përmendin të drejtën e shqiptarëve, neve na pengojnë këta që bëhen kinse janë parti shqiptare a në fakt nuk kanë të bëjnë asgjë me interesat e shqiptarëve. 

Kemi pasur moment të rënda dhë të vështira edhe unë në karierën time por edhe ju që e mbështësni këtë politikë që unë e drejtoj, megjithate ia kemi dalë bashkërisht, janë përdorë kundër nesh elemente të palejueshme jodemokratike të dhunës,të forcës,të tradhëtisë, trusnisë   por ne aritëm që të mbijetojmë falë këtij angazhimi dhe falë këtij përcaktimi të shumë njerëzve që besojnë dhe kanë besim të plotë dhe shpresë të madhe se kjo është ë vetmja rugë që con drejt zgjidhjes së telasheve tona dhe problemeve tona nacionale. Të gjithë ata që janë mashtruar figurativisht për 500 den apo të tjerët që kanë menduar se biznesin do ta zhvillojnë si duhet vetëm nëse kanë një lidhje me një pati që është në pushtet, tash ballafaqohen me një arrogancë të jashtëzakonshme. Gjithë këto hordhi policore penalizuese financiare që janë hudhur në tëritoret e shqiptarëve nuk duan  ata të vendosë ligji, nuk duan ata ti  tatimojnë me ligj siç duhet shqiptarët, por ata duan të japin një porosi territoreve  shqiptarë që i clirojë Partia Demokratike Shqiptare në 1998 tash ata i riokupojnë. A ka cinizëm më të madh se sa të futesh në Tetovë me njësi speciale që ti detyrosh shqiptarët që ta respektojnë ligjin për ndalimin e duhanit e në të njejtën kohë Tetovës dhe Gostivarit tia japish Jugohromin i cili e ndytë ajrin e këtyre dy qyteteve më të mëdhaja të shqiptarëve me miliarda herë më shumë se sa me pi duhan pa ndërprerë të gjithë shqiptarët e këtyre dy qyteteve. A ka cinizëm më të madh se sa të dalin tekstet shkollore për nxënësve, për fëmijtë tanë, studentët me ofendime të mëdhaja, shtrembërime të historisë së shqiptarëve dhe del ministri  i arsimit dhe thotë se unë dua në mënyrë sistëmore ta zgjidh këtë problem përshkak se e kam vështirë që disa maqedon që punojnë në hartimin e disa teksteve ti bindi që të mos i shkruajnë. Hartimin e teksteve e bën paraardhësi i tij, ish zëvendës ministri i arsimit.

Mendoj se ne, në këtë moment që jemi të gjithë në një lloj forme ndoshta jemi të lodhur dhe të zhgënjyer nga populli jonë që nuk arin tu rrezistojë këtyre provokimeve të vogla, e kam fjalën për ditën ë zgjedhjeve nga ai 500 denarshi, nga ajo trusni, nga ai kërcënim. Unë e di se një pjesë e madhe mendojnë se duhet të del Pdsh-ja dhe të thotë mirë e kanë, nuk bën kështu . Kurt hemi me vete ,mirë e kanë , është vetëm një kënaqësi momentale , nuk është satifaksion i vërtetë moral . Për mua , për PDSH-në , satifaksioni i vërtetë moral është atëherë kur do të arrijmë ta bindim popullin tonë se nuk bën me i dhënë dikujt as një deputet , e jo 20 . Po rata 20 deputet duhet ti jepen PDSH –së njëherë dhe të shihet se gjithcka do të ndalojë . Represioni do të ndalojë dhe do të fillojë të avansohen në mënyrë maramendëse të shpejtë të gjitha të drejtat e shqiptarëve . Unë e di se ka patur edhe situata të tilla kur të gjithë ne kemi qenë të irituar ,si mundet një lagje e tërë apo një familje e tërë  për një shumë simbolike të mjeteve financiare ta shet votën e vetë . 

Ne nuk kemi të drejtë të hidhrohemi dhe të krijojmë urejtje ndaj njerëzve , këtë të drejtë se kemi . Sonte po e shfrytëzoj momentin që prap , edhe njëherë të ju lus të gjithëve që ti qasemi edhe njëherë këtyre njerëzve , popullit tonë që ndjehet  i tradhtuar dhe i mashtruar , dhe ne duhet bashkërisht ta menaxhojmë këtë situatë dhe ashtu si kemi bërë përherë . Kur kanë menduar se jemi në fund të pusit , ne tu dalim atje te prita dhe të krijojmë pendën e mbrojtjes të interesave të shqiptarëve.

Nuk është politika vendi i ngatresave personale , edhe ats që mundohen të krijojnë opinion se unë,kryesia , struktura drejtuese e partisë krijojnë mosmarrveshje personale dhe grupore, bëjnë punën e të huajit dhe punën e armikut. Ne merremi me politikë përshkak se duam ti maksimalizojmë forcat e popullit tonë . Ne do të vazhdojmë  të meremi me politikë , për shkak se kemi shpresa të plota, besim të palëkundshëm  se kjo është rruga jonë dhe se kjo është rruga e vërtetë.  

 

 

Telegram Urimi

28 Nëntori ka qenë dhe mbetet simbol i krenarisë, qëndresës dhe vendosmërisë së popullit shqiptar, duke përkujtuar me respekt të gjithë ata që me sakrificën dhe flijimin e tyre bartën te ne idenë për të qenë të lirë.

Kjo ditë edhe një herë na mëson se si duhet sakrifikuar dhe luftuar për të drejtat tona. Është edhe një amanet ndër breza nga ku ne marrim forcë dhe kurajë për të vazhduar këtë rrugë sa të vështirë, aq edhe të shenjtë. Uroj që të gjithë së bashku të vazhdojmë në këtë rrugëtim drejt realizimit të aspiratave tona të përbashkëta.

Në emrin tim personal dhe në emër të Partisë Demokratike Shqiptare Ju uroj të gjithë shqiptarëve kudo që janë Ditën e Flamurit. 

 

Tetovë, 28.11.2014                    Kryetari i Partisë Demokratike Shqiptare

                                                                               Menduh Thaçi

   

 

Kryetari i PDSH-së priti në takim Ambasadorin e Spanjës në vend, z.Ramon Abaroa

Kryetari i PDSH-së z.Menduh Thaçi sot në selinë qendrore të partisë priti në takim Ambasadorin e Spanjës, z.Ramon Abaroa Karanza

Kryetari i Partisë Demokratike Shqiptare, z.Menduh Thaçi në selinë e partisë në kuadër të takimeve të rregullta me përfaqësues të akredituar në vend, realizoi takim me Ambasadorin e ri të Spanjës, z.Ramon Abaroa Karanza.

Në këtë takim u diskutua për situatën aktuale politike në vend, procesin integrues të vendit, marrëdhëniet ndëretnike dhe tema të tjera me karakter politik.

Kryetari Thaçi në takim potencoi se çështjet të cilat të gjithëve na shqetësojnë janë mungesa e perspektivës euroatlantike të vendit, e veçmas është brengosëse përkeqësimi i pozitës së shqiptarëve si në aspektin politik, ashtu edhe në atë ekomomik, si pasojë e politikave të gabuara të qeverisë aktuale të Maqedonisë. Në këtë drejtim, Kryetari Thaçi theksoi se PDSH-ja ka zgjidhje për këto probleme me anë të marrëveshjes politike që ofron ajo.

Bashkëbiseduesit ranë dakord se dialogu politik është me rëndësi të veçantë, veçanërisht për vendet aspirantë dhe se rikthimi i dialogut të mirëfilltë politik në mes të forcave kryesore, do të ndikonte në adresimin e drejtë të temave të hapura në vend. 

Kryetari Thaçi theksoi se prioritet absolut i PDSH-së dhe i shqiptarëve të Maqedonisë mbeten integrimi në NATO dhe BE, si dhe çështjet e hapura me karakter ndëretnik dhe në këtë drejtim PDSH do të vazhdojë të komunikojmë me të gjithë faktorët relevant në vend dhe jashtë. 

 

Shërbimi për Informim - PDSH

Tetovë, 24.11.2014

 

Banorët e Veleshtës në bashkëbisedim me Kryetarin e PDSH-së z.Menduh Thaçi‏

Me ftesë të banorëve të Veleshtës mbrëmë Kryetari i PDSH-së z.Menduh Thaci vizitoi këtë fshat të Strugës ku bashkëbisedoi me banorët e kësaj ane.

Banorët e Veleshtës të shqetësuar me rrjedhën e jetës shoqërore dhe politike në vend, të diskriminuar dhe të lënë pas dore, si dhe të zhgënjyer nga partia në pushtet dhe nga pushteti lokal, ftuan Kryetarin e PDSH-së z.Menduh Thaçi për bashkëbisedim, me ç’rast fuqimisht i dhënë mbështetje të plotë PDSH-së dhe programit të saj partiak.  

Kryetari së bashku me disa deputetë të PDSH-së bashkëbiseduan me banorët e Veleshtës, duke i mbështetur në kërkesat e tyre kolektive për një mirëqenie më të mirë. 

Kryetari i PDSH-së, z.Menduh Thaçi në fjalimin e tij para të pranishmëve deklaroi:

“Jam plotësisht i vetëdijshëm se Struga, dhe Veleshta, kanë zullum të dyfishtë, një pushtetin qendror dhe dy pushtetin lokal. A është parti ajo që kërcënon një arsimtar me kontratë, a është parti ajo që kërcënon një pronar lokali me mbyllje, a është parti ajo që kërcënon biznesin me rrënim ? Çfarë platforme është kjo? Çfarë programi është ky? Çfarë ideje kombëtare përfaqëson? Nuk ka të bëjë fare me idenë kombëtare, ka të bëj me qëllimin e fshehur të maqedonasve që këto pushtetar nuk po e kuptojnë. Maqedonasit kanë qëllim të na shkatërrojnë tërësisht ekonominë dhe të na bëjnë një popull të varfër, në mënyrë që gjysma të ikin dhe gjysma të mbeten shërbëtor të maqedonasve. 

Thonë një parti maqedonase është më e mirë, njëra është më e keqe, ato janë të njëjta,  sepse ne nuk marrim pozicione të forta e të qëndrueshme. Ata thonë se përse Menduh Thaçi rri në pozicionin e liderit, unë jam i gatshëm t’i hapim të gjitha temat, nuk iki prej asnjë teme, jam i gatshëm t’i nënshtrohem presionit. Pse gjithë ky presion për ta eliminuar PDSH-në dhe strukturën e saj? Për shkak se duan të eliminojnë idenë kombëtare. Pse gjithë ky presion i madh është bërë edhe këtu në Veleshtë që të mos pritet lideri i PDSH-së? Për ta eliminuar idenë kombëtare, e  jo për ta eliminuar liderin e PDSH-së , sepse as lideri dhe as ne të gjithë nuk kemi problem personale me njerëzit dhe shqiptarët që janë në partitë e tjera, por kemi probleme politike. Përse gjithë ky hyxhym ndaj gjithë asaj që është shqiptare? Për shkak se mungon rezistenca. 

Pjesëmarrjen tuaj këtu e kuptoj si një mesazh se ne nuk duhet ta humbim shpresën, duhet vetëm një angazhim më i madh që këto shpresa të bëhen realitet. Zgjidhja është te platforma e PDSH-së dhe te zgjidhja që ofron ajo, duke filluar nga vendimmarrja me një parlament dy dhomash dhe deri atje ku janë paratë e shtetit, të marrim atë që na takon. 

Nuk kam ardhur këtu për inat të dikujt, përherë kam ardhur për hatër të dikujt”

 

 

 

 

TELEGRAM URIMI

Sot  përkujtojmë 106 vjetorin e mbajtjes së Kongresit të Manastirit ku u themelua Alfabeti i përbashkët shqip, një fitore e madhe që bashkoi shqiptarët anë e mbanë botës me një shtyllë të fuqishme të gjuhës dhe shkollës shqipe.

Është obligimin i secilit prej nesh që të vazhdojmë misionin tonë kombëtar duke kultivuar vlerat mbi të cilat është ndërtuar kombi ynë, me çka do ta forcojmë bashkëpunimin shpirtëror të shqiptarëve.

Kam kënaqësinë që në emrin tim personal dhe në emër të Partisë Demokratike Shqiptare t’iu uroj gjithë shqiptarëve Ditën e Alfabetit Shqip.

 

22.11.2014                                       Kryetari i Partisë Demokratike Shqiptare

                                                                          Menduh Thaçi

                                                      

 

Agron Zeqiri: BDI janë të nënshtruar totalisht dhe nuk kanë forcë politike

Agron Zeqiri: BDI janë të nënshtruar totalisht dhe nuk kanë forcë politike.

Nxënësit në Maqedoni vazhdojnë të mësojnë me tekste shkollore me përmbajtje skandaloze. Së fundmi, një skandal është hasur në librin e Historisë, nga i cili mësojnë nxënësit e vitit të parë në shkollat e mesme. 

Në përmbajtjen e këtij teksti, fiset ilire paraqiten si fise maqedonase. Shtrembërimi i këtillë i fakteve ka ndodhur edhe përkundër faktit, që dy nga pesë autorët e tekstit janë historianë shqiptarë.

Por ky nuk është skandali i parë me tekstet shkollore në Maqedoni. Në një lidhje me ‘Skype’ në “Revistën Televizive të Mbrëmjes” foli nënkryetari i Partisë Demokratike Shqiptare, Agron Zeqiri. 
. 
Pandi Gjata: Një pyetje e parë si politikan, por edhe si njeri që vini nga bota akademike. Si e keni parë këtë skandal që nuk ndodh për herë të parë në Maqedoni, por më e rëndë bëhet kur pjesë e grupeve të punës janë edhe përfaqësues shqiptarë.

Agron Zeqiri: Fatkeqësisht mund të konstatojmë që nuk bëhet fjalë për një gabim teknik, apo një shkrim gazetaresk, por për një libër Historie që e mësojnë nxënësit shqiptarë të shkollave të mesme. Në këtë libër disa fise ilire na paraqiten si fise maqedonase dhe kjo paraqet një falsifikim shkencor shumë të rëndë që shërben për nevojat e politikës maqedonase. Më e rënda është se mes 5 autorëve të këtij libri dy janë shqiptarë, një prej të cilëve është zoti Safet Neziri, i cili ka qenë zëvendësministër i Arsimit. Mesazhet e teksteve shkollore janë shtrembëruese dhe skandaloze dhe në tekste të tjera si për shembull: Në një libër të Gjeografisë flamuri i Kosovës thuhet se është i Greqisë. Në librin e Edukimit Qytetar, nxënësit besojnë se qytetarët besnikë respektojnë vetëm pushtetarët. Në librin e Kulturës Qytetare, shqiptarët cilësohen si të prapambetur, të pacivilizuar dhe të pakulturuar. Në librin e muzikës, nxënësit mësojnë këngë nga gjuha maqedonase nga kompozitorë maqedonas dhe asnjë shqiptar. Aty është edhe enciklopedia famëkeqe maqedonase. Problemi me tekstet shkollore, me përmbajtje skandaloze me përmbajtje fyese për shqiptarët, u ngrit vite më parë. Megjithatë këto tekste janë ende në përdorim zyrtar dhe në duart e nxënësve shqiptarë dhe përkundër premtimeve të shumta të zyrtarëve shqiptarë në qeverinë e Shkupit se këto libra do të tërhiqen.

Pandi Gjata: A mendoni se këto tekste duhet të ishin tërhequr nga qarkullimi? Pak më parë, zoti Ademi më tha që ‘është çështje ligji’ dhe shpreson të zgjidhet deri në fund të vitit dhe të miratohet një ligj i ri për t’i dhënë një here e mirë fund këtyre skandaleve...

Agron Zeqiri: Dua të flas në fillim për dëmin dhe më pas për përgjegjësin. Dëmi që shkaktohet është shumë i madh, pasi deformime të tilla shkencore i gjejmë që nga sistemi arsimor fillor dhe deri tek ai universitar. Dihet botërisht se të gjitha programet për tekstet shkollore i miraton qeveria e Maqedonisë dhe padyshim që faji qëndron aty, ku bashkëpjesëmarrëse në qeveria është edhe subjekti politik, BDI. Përderisa këto tekste nuk tërhiqen, por nga viti në vit shtohen dhe është e qartë se kjo forcë politike nuk ka as fuqi politike dhe as vullnet politik për të evituar këtë problem. Kjo është shëndërruar në gangrenë për arsimin në Maqedoni.

Pandi Gjata: Cila mendoni se është zgjidhja për këtë problem, përtej debateve të politikës?

Agron Zeqiri: Ne si subjekt politik kemi kërkuar në vazhdimësi që të ndryshohet koncepti i funksionimit të shtetit. Konkretisht, kur jemi te tekstet shkollore për nxënësit shqiptarë, ku tjetërsohet realiteti shqiptar, jemi për atë që të gjitha tekstet shkollore të tërhiqen urgjentisht. Duke pasur parasysh që historia e kombit tonë, gjuha dhe letërsia shqipe nuk mund të jenë ndryshe nga ajo që mësojnë bashkëkombasit tanë në Shqipëri e Kosovë. E vetmja zgjidhje është që të kemi tekste të unifikuara me Tiranën dhe Prishtinën për lëndët që kanë të bëjnë me historinë, gjuhën dhe letërsinë dhe pse jo edhe muzikën.

Pandi Gjata: A e pranojnë partitë maqedonase unifikimin e teksteve me Tiranën dhe me Prishtinën?

Agron Zeqiri: Në momentin që flasim nuk ekziston një gatishmëri e tillë sepse subjekti politik shqiptar, si pjesëmarrës në qeverinë e Maqedonisë,përfshirë këtu edhe ministrin aktual të Arsimit, janë të nënshtruar totalisht dhe nuk kanë forcë politike.

 

Kryetari i PDSH-së priti në takim kreun e departamentit të BE-së për Ballkanin Perëndimor, z.Edvard Auer

Kryetari i PDSH-së, z.Menduh Thaçi sot në selinë qendrore të partisë priti në takim kreun e departamentit të Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor, z.Edvard Auer, si dhe përfaqësues të zyrës së Delegacioni të  Bashkimit Evropian në vend.

Kryetari i Partisë Demokratike Shqiptare, z.Menduh Thaçi në selinë e partisë në kuadër të takimeve me përfaqësuesit ndërkombëtarë, realizoi takim me kreun e departamentit të Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor, z.Edvard Auer.

Në këtë takim u diskutua për situatën aktuale politike në vend, procesin integrues të vendit, marrëdhëniet ndëretnike dhe tema të tjera me karakter politik.

Kryetari Thaçi në takim potencoi se çështja e cila të gjithëve na shqetëson është mungesa e perspektivës euroatlantike, që është një fenomen brengosës, duke theksuar se faji për bllokimin e procesit integrues është te Qeveria e Maqedonisë. Në këtë drejtim, Kryetari paraqiti brengën se dështimet në proceset integruese të vendit janë frustuese për qytetarët dhe se të gjithë janë të zhgënjyer, për shkak se nuk vërejmë as një shenjë nga ana e qeverisë se donë të debllokojë procesin integrues. 

Kryetari Thaçi më tej vlerësoi se janë momente shumë të rëndësishme për vendi dhe rajonin dhe se PDSH gjatë këtij procesi tejet delikat do të vazhdoj të jetë konstruktive, nëse qeveria i qaset me seriozitet premtimeve të veta drejt reformave themelore në procesin e zgjerimit. Kryetari gjithashtu vlerësoi se çështja e emrit duhet të trajtohen me një qasje më ndryshe dhe aktive, që bllokimi në fund të tejkalohet, me qëllim që qytetarët e Maqedonisë sërish të kenë perspektivë evropiane.

Në lidhje me marrëdhëniet ndëretnike Kryetari Thaçi theksoi se PDSH ka ngritur vazhdimisht shqetësimet në këtë drejtim, sepse gjendja e shqiptarëve dita-ditës përkeqësohet si në aspektin e të drejtave politike ashtu edhe në atë ekonomik, nga ana e qeverisë së Maqedonisë.

Bashkëbiseduesit ranë dakord se dialogu politik është me rëndësi të veçantë, veçanërisht për vendet aspirantë dhe se rikthimi i dialogut të mirëfilltë politik në mes të forcave kryesore në vend, do të ndikonte në adresimin e drejtë të temave që kanë të bëjnë me de-politizimin e drejtësisë, mediumeve të pavarura, si dhe me çështjet e hapura me karakter ndëretnik. Të gjitha palët duhet të mbajnë pjesën e tyre të përgjegjësisë dhe të ndihmojmë lëvizjen përpara të proceseve. 

Kryetari Thaçi vlerësoi se integrimi në strukturat euro-atlantike do të siguron stabilitet dhe zhvillimin ekonomik të vendit dhe rajonit dhe në këtë drejtim PDSH do të vazhdojë të komunikojmë me të gjithë faktorët relevant në vend dhe jashtë.

 

Shërbimi për Informim - PDSH

Tetovë, 13.11.2014

BDI me pozitën inferiore që e ka në pushtet për çdo ditë rëndon jetën e shqiptarëve

Deputetja e PDSH-së, Merale Ferati gjatë seancës së Këshillit Nacional për Euro-integrime shprehu qëndrimet e PDSH-së:

“Me vëmendje e dëgjova prezantimin e zëvendës kryeministrit për çështjen evropiane, fjalë të bukura si zakonisht, tipike për BDI-në. Rrugëtimi i Maqedonisë drejt bashkimit evropian ka filluar ti ngjason fatit të sizifit. Fatkeqësisht kjo qeveri e ka humbur diskursin euro-integrues. Sa herë që përmendet Maqedonia dhe proceset euro-integruese, termet të cilët më shpesh i dëgjojmë nga Bashkimi Evropian janë: status quo dhe qor sokak, interpretime të cilat në gjuhën jo diplomatike do të thonë: status quo - Maqedonia vazhdon me raje të lirë, ndërsa qor sokak  - do të thotë se kjo qeveri s’ka idenë se si të del nga kjo situatë që është një debakël, si në plan të brendshëm, ashtu edhe në atë të jashtëm. 

Kriteret dhe standardet evropiane janë para së gjithash vlera dhe fakti që kjo qeveri nuk është e aftë që ti plotëson këto kritere dhe standarde evropiane tregon se Maqedonia ka probleme serioze sa i përket respektimit të vlerave dhe parimeve demokratike, humane, qytetëruese dhe kështu me radhë. Tashmë botërisht dihet se pengesë për proceset euro-integruese nuk është vetëm kontesti me Greqinë për çështjen e emrit, por  Bashkimi Evropian ka notuar shumë vërejtje, si për punën e pushtetit ekzekutiv, si për gjyqësorin, si për mungesën e lirisë së shprehjes dhe mediave të pavarura, si për administratën skajshmërisht të partizuar, si për korrupsionin dhe kështu me radhë. Fatkeqësisht asnjëra prej këtyre vërejtjeve nuk u mor seriozisht nga ana e pushtetit dhe nuk u bë asgjë. Vazhdojmë të kemi gjyqësor i cili plotësisht është i kontrolluar nga pushteti dhe vepron në mënyrë selektive, për këtë dëshmi kemi plot, dëshmi kemi me qindra raste të proceseve të montuara për shqiptarët, këtu dua ta përmendi rastin e Sopotit, që tash e shumë vite vazhdon golgota e këtyre njerëzve nëpër burgje, si dhe do ta kisha përmendur rastin e Mostrës, që sot e kësaj dite ka dyshime se si u procedua kjo lëndë dhe si u shqiptua dënimi më mungesë të dëshmive kredibile. Nga ana tjetër asnjëherë nuk pati epilog konkret asnjë rast i cili lidhej më rrahjet e nxënësve shqiptarë në shkolla, në rrugë, në autobusë, asnjëherë nuk pati epilog. Shkatërrimi i pronave shqiptare, asnjëherë nuk pati epilog, skadimet fashizoide kundër shqiptarëve edhe në manifestime të ndryshme sportive. Një kriter tjetër për të cilin i tërhiqet vërejtja kësaj qeveria, që ka të bëjë me pengimin e lirisë së medieve, gjegjësisht shprehjes së lirë pa të cilën demokracia e humb vlerën. Mediat janë të kontrolluara, gazetaria e kontrolluar, duke ushtruar trysni dhe frikë permanente mbi gazetarët, nuk respektohet përfaqësim i drejtë dhe adekuat që me automatizëm nënkuptohet se papunësia te shqiptarët është shumë më e madhe. Sa për ilustrim do të marr disa shembuj: në këshillin gjyqësor të punësuar janë 47 maqedonas dhe vetëm 6 shqiptarë, gjykata supreme të punësuar 76 maqedonas dhe 6 shqiptar, avokati i shtetit 112 maqedonas dhe 12 shqiptar, banka popullore 436 maqedonas dhe 26 shqiptar, akademia e shkencave dhe arteve 53 maqedonas dhe vetëm 1 shqiptar. Sipas avokatit të popullit 500 institucione janë pa shqiptarë, këto janë fakte të evidentuara, në të njëjtën kohë ashtu si jemi të përjashtuar nga institucionet, jemi të përjashtuar dhe të diskriminuar edhe nga buxheti i shtetit. Të gjithë e dimë se disa vite me radhe prej kur BDI është në pushtet shqiptarët prej buxhetit të shtetit nuk marrin më tepër se 1% apo 2 % kjo do të thotë se shpërndarja e buxhetit nuk bëhet në mënyrë adekuate dhe proporcionale. E përmendi edhe dialogun politik edhe pse nuk di nëse vlen të përmendet dialogu politik kur pikërisht nga zëvendës kryeministri për çështjet evropiane, i cili njëkohësisht është edhe kuadër i BDI-së, shohim se  ka një çkordinim skandaloz, jo vetëm mes partive të koalicionit, por edhe në vet subjektin e BDI-së. Se sa të mjerë janë këto të BDI-së e tregoi rasti i fundit që kishte të bëjë më ministrin e ekonomisë, zëvendës ministrin e punëve të brendshme dhe zëvendës drejtorin e të hyrave publike, kur kundërshtuan deklaratat e tyre. U kundërshtuan njëri me tjetrin, por mirë që e kanë aty ministren e brendshme që doli dhe ua bëri të qartë opinionit dhe tha në gjuhën popullore: mos ua zini për të madhe këtyre, se këto s’kanë haber, kështu që do të mësohen, kanë kohë për tu mësuar. 

Të nderuar të pranishëm, kjo situatë mos të ishte tragjike është mjaft komike, por fatkeqësisht shqiptarëve nuk u qeshët. Kriter tjetër tejet i rëndësishëm është edhe kujdesi dhe mbrojtja e ambientit jetësor. Dua të ndaj këtu një fakt me ju dhe opinionin, natyrisht për atë se sa kjo qeveri mbron dhe kujdeset për ambientin jetësor për shqiptarët. Atë ditë që qeveria solli vendimin që ta shtyjë afatin për vendosjen e filtrit të “Jugohromit”, që është njëherit ndotësi më i madh, e që e ka bë regjionin e pollogut, sidomos Tetovën, një ndër qytetet më të ndotura në botë. Atë ditë u realizua një aksion nga ana e drejtorisë të hyrave publike së bashku me njësitin special të policisë për tu goditur biznesi i vogël shqiptar, aksion të cilin unë e quaj enigma a mulli, apo huti për arsye të BDI-së edhe pse vazhdon ky aksion ende nuk e dinë se kush e dha urdhrin dhe kush e zbaton këtë aksion. Krejt kjo të nderuar qytetar bëhet në funksion të frikësimit dhe shpërqendrimit të vëmendjes nga problemet reale, por e keqja është se nga kjo parodi shqiptarët pësojnë keq. BDI me pozitën inferiore që e ka në pushtet për çdo ditë rëndon jetën e shqiptarëve, duke i varfëruar skajshmërisht, duke i diskriminuar në çdo aspekt, duke i frikësuar dhe duke ua mbyllur perspektivat ekonomiko-sociale, si dhe euro-integruese dhe natyrisht se krejt kjo me shpërngulje masovike të shqiptarëve nga vendet e tyre. Shqiptarët janë pro NATO-s dhe Bashkimit Evropian, kjo qeveri e veçmas BDI janë pengesë për mosrealizimin e këtyre aspiratave. Gjashtë muaj shkuan dhe ju nuk mbajtët përgjegjësi, do të vijnë edhe 6 muaj që ju përsëri nuk do të mbani përgjegjësi. Faleminderit”. 

 

 

 

Deklaratë e Kryetarit të PDSH-së, z.Menduh Thaçi lidhur me qëndrimet e Kryeministrit të Shqipërisë, z.Edi Rama në Beograd‏

Qëndrimet e kryeministrit të Republikës së Shqipërisë, z.Edi Rama paraqitura sot në Beograd gjatë takimit me kryeministrin e Serbisë, z.Vuçiq, padyshim shprehën orientimin e të gjithë shqiptarëve, për integrimin e tyre në Bashkimin Evropian si dhe realizimin e aspiratave të përbashkëta kombëtare.

Qëndrimi shumë dinjitoz i Kryeministrit të Republikës së Shqipërisë për pavarësinë e Kosovës në Beograd, u jep më shumë shpresa shqiptarëve se Shqipëria zyrtare do të përkujdeset për çdo shqiptar, pa marr parasysh ku jetojnë ata.

Unë ndjehem sot shumë më krenar dhe padyshim shumë më shqiptar, pas këtij qëndrimi dinjitoz të Kryeministrit të Shqipërisë në Beograd, z.Edi Rama.

Besojë se të gjithë shqiptarët sot ndjehen si unë!

 

Shërbimi për Informim - PDSH

Tetovë, 10.11.2014

 

Fushata antishqiptare e qeverisë VMRO-BDI merr haraç te shqiptarët

Konferencë për shtyp e deputetit të PDSH-së z.Gazmend Aliu:

Se sa të pambrojtur janë shqiptarët tregoi rasti i këtyre ditëve, ku Qeveria VMRO-BDI u është vërsulur vendbanimeve shqiptare me forca të mëdha policore, si dhe me tatimorë e inspektorë të llojeve të ndryshme.

Sikur të mos mjaftonte eksploatimi dhe shfrytëzimi i skajshëm që u bëhet në vazhdimësi shqiptarëve nga ana e qeverise, me çka mbushin buxhetin, të cilën më pas e shfrytëzojnë për investime të projekteve një nacionale maqedonase. Qeveria VMRO-BDI me këto blic aksione ka për qëllim që përfundimisht të pamundësoj çfarëdolloj zhvillimi, apo perspektive të shqiptarëve.

Këto aksione kanë qëllime të shumëfishta antishqiptare. Nëpërmjet këtyre kontrolleve tentohet që shqiptarët të paraqiten si mos-pagues të tatimeve, gjë që nuk është e vërtetë, pasi që më shumë se një e treta e buxhetit mbushet pikërisht nga shqiptarët.

Nëpërmjet forcave të shumta policore tentohet të mbjellët frik dhe të manifestohet forcë ndaj shqiptarëve, kurse faktin që shqiptarët janë të pa mbrojtur institucionalisht, si pasoj e korrupsionit dhe hajnisë së madhe të funksionarëve të BDI-së, e din çdokush.

Kërkojmë që urgjentisht të ndërpritet kjo fushatë antishqiptare e qeverisë VMRO-BDI.

 

Shërbimi për Informim - PDSH

Tetovë, 10.11.2014

 

Rinia e Dollogozhdës në bashkëbisedim me Kryetarin e PDSH-së z.Menduh Thaçi‏

Me ftesë të rinisë së Dollogozhdës mbrëmë Kryetari i PDSH-së z.Menduh Thaci vizitoi këtë fshat të Strugës ku bashkëbisedoi me rininë dhe banorët e kësaj ane.

Të rinjtë e Dollogozhdës, në mesin e të cilëve kishte ish anëtarë dhe përkrahës të BDIsë, të shqetësuar me rrjedhën e jetës shoqërore dhe politike në vend, të diskriminuar dhe të lënë pas dore, si dhe të zhgënjyer nga partia në pushtet dhe nga pushteti lokal, ftuan Kryetarin e PDSH-së z.Menduh Thaçi për bashkëbisedim, me ç’rast fuqimisht i dhënë mbështetje të plotë PDSH-së dhe programit të saj partiak.  

Kryetari së bashku me disa deputetë të PDSH-së bashkëbiseduan me te rinjtë dhe banorët e Dollogozhdës, duke i mbështetur në kërkesat e tyre kolektive për një mirëqenie më të mirë. 

Kryetari i PDSH-së, z.Menduh Thaçi në fjalimin e tij para të pranishmëve deklaroi:

“Së pari nuk kam ardhur tu mbaj fjalim dhe tu shpjegoj politik, se ju jeni gjithë të vetëdijshëm, ardhjen time ta kuptoni vetëm si respekt ndaj jush. E dyta do të mundohem të flas për disa gjëra sa më shkurt, që t’ju lë më tepër kohë që edhe ju të flitni dhe ti dëgjojmë prej afër mendimet dhe vlerësimet tuaja. Të dashur miq, unë ka 21 vite që merrem me këtë punë dhe këtë punë e trajtoj si të jetë fëmija im, punën e shqiptarëve. Për mua flitet gjithçka dhe është normale, këtë nuk e mohon askush që jam personi më i sulmuar në mënyrat më të ashpra dhe më të liga këto 20 vite, megjithatë 20 vite unë nuk kam krijuar problem personal me askënd dhe nuk kam lejuar që partia të involvohet dhe të krijojë raporte dhe probleme personale. Kjo është çështje shumë më e madhe se sa një problem personal dhe cilin do qoftë që e kam pasur kundërshtar politik, e kam luftuar me metoda politike të fuqishme, momentin që e kam mundur nuk e kam e kam ndjekur si qytetar, nuk e kam ndjekur si individ, nuk e kam lejuar strukturën e partisë që të veprojë ashtu. Këta të tjerët po veprojnë me shumë dhunë, po i ndjekin njerëzit duke ua marrë bukën e gojës dhe kjo flet për një padrejtësi shumë të madhe që bëjnë. Nuk është problem puna e partisë edhe unë kam qenë PPD dhe kam qen kryetar i degës së PPD-së në vitin 199, problem është kjo shkronja ''sh''  shqiptaria, çështja e shqiptarëve. Nuk është problem i madh me m më fye mua, me më ofendua në publik, nuk është kjo diçka, atje, atje me maqedonasit ku duhet të ndodhë lufta e vërtetë, ky është problem real i joni dhe sigurisht si unë dhe gjithë të tjerët me kalimin e jetës, me ballafaqimin e problemeve mësojmë shumë gjëra. E dëgjova mbrëmë një analist dhe më pëlqeu shumë, dhe thashë do ta them vet me veti në Dollogozhdë - Çerçili kur ka qenë kryeministër i Britanisë, ku deputetët rinë ballë për ballë, një deputet i ri i Çerçilit revoltohet shumë dhe i gjuhet deputetit të opozitës me shumë ashpërsi, në atë moment Çerçili i thotë: prit pak, këto i kemi kundërshtarë, kurse armiqtë i kemi këtu brenda. Sigurisht kjo është një mësim, unë vazhdoj të mbaj përgjegjësi për të gjitha veprimet e partisë, por faj nuk mbaj, për shkak se nuk kam në dorë instrumente shtetërore dhe nuk e kam pozitën e kryeministrit që ti diktoj dhe ti hetoj njerëzit me kohë se kush çfarë qëllimi ka, por çka bëjnë të tjerët? Të tjerët nuk e mbajnë përgjegjësin, oponenti jonë politik, apo kryesisht oponenti im i drejtë për drejtë politik, sillet si tha nënkryetari Orhani, me shumë butësi dhe dobësi, thotë që nuk e di çka ndodhë atje në qeveri. Por duhet ta dish siç e kam dit unë, duhet të marrish përgjegjësi. Ju apeloj që bashkërisht të shkoj me këtë strategji, askush prej BDI-së nuk ka faj, askush prej BDI-së nuk ka përgjegjësi, as ministra, as deputet, i pari mban përgjegjësi, po se merr i pari terrenin me kundërshtarin maqedonas ashtu siç duhet, ti të çosh edhe ministra edhe Skënderbeun aty nuk krynë punë absolutisht. Pse përfundimisht gjithë ky shpërthim i vërtetë opozitar në Strugë, Dollogozhdë? E thjeshtë, ju ballafaqoheni me zullum të dyfishtë, me pushtetin qendror dhe pushtetin lokal dhe ky zullum normalisht i çon njerëzit që të ngritën në këmbë dhe të fillojnë të punojnë dhe të lidhen bashkërisht që ti mbrojnë interesat. Nuk është rruga e interesit individual që siguron mirëqenie, nuk është rruga e interesit individual që siguron zgjidhje të problemeve, sepse maqedonasit po edhe Jugosllavia edhe serbët gjithmonë punonin që njërit prej nesh ti ofrojnë një të mirë, e më pastaj ti mashtrojnë të gjithë 99-të të tjerët. Rugën që e preferon PDSH-ja është lidhja e përbashkët politike, kërkesat e përbashkëta politike, vendosje të kërkesave kolektive. Nuk zgjidhen problemet ashtu si mendon zoti Ali Ahmeti, 1 milion vite duhet për tu zgjedhë problemi, ja për shembull si zgjidhet problemi i diskriminimit ekonomik të shqiptarëve - kur tija marrish 30% e buxhetit që janë 1 miliard euro. Nuk zgjidhet problemi i shqiptarëve duke e lutur, qoftë Gruevskin, qoftë at tjetrin, se ja kemi problem me kanalizimet, kemi problem me ujin, me infrastrukturën, arsimin, shëndetësinë, e kështu me radhë. Definitivisht edhe historia që ka ndodhë përreth nesh na ka mësuar se kjo është rruga e vërtetë, kërkesat kolektive dhe në kuadër të kërkesave politike, ne realizojmë interesat kolektive. Padyshim se sot flas më lirë pasi nuk kam ardhur këtu t’u flas për vota, apo nuk kam ardhur të flas për çështje të zgjedhjeve, por padyshim që unë jam i vetëdijshëm se s’po arrij atje ku duhet, nuk i fitoj zgjedhjet dhe po kjo është e vërtetë, por a mbaj unë për këtë përgjegjësi?  Po, faj ? Jo, faj nuk mbaj. Pse? Ju lutem shikoni çka ndodhë sidomos vitet e fundit shoqërisë shqiptare në Maqedoni, vetëm PDSH-ja mundohet që të rezistojë në aspektin kombëtar, e ku i kemi intelektualët, profesorët dhe pedagogët? te frikësuar totalisht, ku i kemi mjekët, inxhinierët e të tjerë? të frikësuar totalisht, ku i kemi opinionistët dhe analistët? të frikësuar totalisht. Një pjesë e tyre edhe të blerë, por edhe të frikësuar dhe këtu fjalia e PDSH-së që mungon liria dhe demokracia, është fjalia më e saktë. Megjithatë nuk jam as megaloman, as mendjemadh që të mendoj se këtë çështje të madhe mund ta përfundoj me jetëgjatësinë time fizike, kjo mund të mos përfundojë, mirëpo për diçka bashkë me ju jam krenar, se arritëm ta ruajmë këtë bërthamë, se përndryshe sulmet kanë qenë aq të mëdha që me çdo kusht të likuidohet kjo bërthamë. Kush është ai që e lufton më së fuqishmi? Maqedonasit dhe institucionet e shtetit, këta të tjerë që duket se janë bashkërenditës në këtë kritikë, janë vetëm shërbëtorët e tyre. Faktet dhe argumentet flasin se jemi në gjendje shumë të rëndë dhe të keqe, por po ashtu faktet flasin se kjo gjendje shkon duke u përkeqësuar. Kanë filluar të na trajtojnë edhe si njerëz që nuk e kuptojnë se çka është duke ndodhur, fut policinë me maska, kontrollo lokalet e shqiptarëve pse pinë duhan. Ju lutem kush e ndotë ajrin e Tetovës më shumë, këta që pinë duhan, apo Jugohromi që nuk mund ta mbyllin? Është cinizëm i llojit të vetë. Futen në lokale të shqiptarëve, qoftë pemëshitës, çajtore, kafene, kontrolle të rënda dhe të rrepta, duke e luftuar krimin e organizuar dhe korrupsionin, por krimi i organizuar dhe korrupsioni ndodhin atje lart, nuk ndodhen me çajtoret. Por duket se nuk ka rezistencë. Pse zgjidhen udhëheqësit e një populli, pse zgjidhen deputetët, pse pjesëtarë të një populli dërgohen në institucione, që ta mbrojnë popullin aty në institucione, e jo të kthehen kah populli dhe të thonë: hajt tash ju dilni dhe mbrohuni vet. Duke e vë në rrezik popullatën, e vë në rrezik ardhmërinë e njerëzve”.

Përfaqësuesi i rinise së Dollogozhdës sqaroi shqetësimet dhe qëndrimet e rinisë së kësaj ane dhe gjatë bashkëbisedimit me Kryetarin shprehën gatishmërinë e plotë për përkrahje të fuqishme të programit dhe platformës së PDSH-se, si zgjidhje e vetme për problemet e shqiptarëve: 

“Në radhë të parë ju uroj juve mirëseardhje zotni Kryetar dhe të gjithë grupit parlamentar të Partisë Demokratike Shqiptare. Nga zhgënjimi prej politikës diskriminuese dhe jo pozitive e partive të cilave përfaqësojnë shqiptarët në nivelin qendrorë dhe lokalë, sonte ju kemi thirr që ju ti dëgjoni hallet tona. Gjithashtu si rini ne kemi të bëjmë me atë se fatin tonë  e marrin, por ne mendojmë  se nuk mund më me gënjeshtarët dhe mashtruesit, për atë sonte kemi ju kemi thirrur që ju ti dëgjoni hallet tona, pyetjet tona, me një fjalë Ju jeni i mirëseardhur”.                   

Në lidhje me pyetjen e përqindjes së shqipraëve dhe regjistrimit të dështuar të popullatës Kryetari deklaroi:

“Çështja e regjistrimit  është ndalë për shkak se BDI dhe VMRO e kanë bë kompromis, BDI e ka pa se nuk ka forcë politike ta siguroje dhe këtë 25.5%,  që u sigurua në regjistrimin e 2001, kur ne ishim pjesë e qeverisë, ndërsa VMRO e ka parandaluar  për shkak se një pjesë e madhe e  maqedonasve  evidentohen si bullgar. Çështja e regjistrimit është jashtëzakonisht e rëndësishme dhe unë e kuptoj këtë logjik se njerëzit mendojnë se po ta risin numrin ma lehtë do të vijnë te ajo që ju thatë. Unë nuk pajtohem me këtë strategji, as PDSH nuk pajtohet,  pavarësisht  sa jemi ne  kërkesat tona  duhet ti vendosim  si  komb  dhe ne në platformën e re kemi në të parën vendimmarrjen me konsensus të plotë me parlament dy dromësh dhe normalisht e dyta e është çështja e buxhetit. Kur dikush thotë  se Gruevski është shumë i keq, po kush ja jep votën Gruevskit?  A ka shqiptar që ja japin votën Gruevskit?  Jo  votat e shqiptarëve shkojnë te Ali Ahmeti, Ali Ahmeti dhe BDI janë  ata të cilët  e legjitimojnë politikën e  Gruevskit.  Nuk jam edhe me atë  logjikën tjetër që  thuan hajt ne të bëjmë gjithçka, ta ndërrojmë emrin dhe Maqedonia të hy në NATO, problemi  jonë a zgjidhet? Jo nuk zgjidhet!  Nuk është ashtu të gjitha  bisedat  që i kemi me përfaqësues ndërkombëtar ne u themi dakord  çështja e emrit është top temë shumë e rëndësishme,  por kërkesa jonë  është që  paralelisht edhe çështja e emrit edhe çështja e shqiptarëve  të zgjidhet  në këtë shtet.  Kjo rrugë qe është nis në vitin 93, ky qëndrim, ky program, ajo kushtetuta  kushtimisht  ta quaj e Arbën Xhaferit që tha që vetëm në këtë mënyrë do ti zgjidhim problemet, është e vështir,  e mundimshme, por është rruga e vetme  që na zgjidh problemin”. 

Në pyetjen lidhur me pakënaqësinë e madhe në popull që mbështetjen e gjen vetëm te opozita, Kryetari mes tjerash u përgjigj:

“Në diskutim me konstatime politike të sakta do të përgjigjem edhe në pyetjet, por më lejo të shtoj disa gjëra, sa i fortë është një popull tregon sa të fortë e ka opozitën dhe kjo jo shumë mirë që dita ditës forcohet opozita e vërtetë shqiptare. Menaxhimi i pakënaqësisë politike unë e bëj me kujdes, me racionalitet, nuk bëj pjesë në grupin e atyre liderëve që janë aventurist, më thjeshtë që e shtinë kombin në luftë pa qenë kombi i përgatitur dhe kjo është barazi me tradhti. Zhgënjimi më i madh historik është zhgënjimi i vitit 2001, kur dikush vinë me një mashtrim të tillë të çlirimit. Dhe përfundimisht a jam unë optimist a jo? Po, jam optimist dhe luftoj për ta bind edhe bashkësinë ndërkombëtare se duhet të mundësohet, se vetëm vota të jetë demokratike, e fshehtë. E përsëris unë i di edhe kërkesat që janë tek njerëzit, mungesën e perspektivës, mungesën e punësimit të rinisë, kur thoni se nuk zgjidhin problemin me këto punësime, është aty siç i thonë në Tetovë te parja e “dërzhavës” dhe zgjidh problemet e mëdha, duhet ta sigurojmë interesin për komplet 700-800 mijë njerëz dhe më pastaj të fillojmë atë interes ta shpërndajmë në mënyrë të drejtë dhe të barabartë. Unë pranoj se ne jemi në një situatë shumë të rëndë dhe shumë të vështirë, e pranoj se dukesh shpesh kjo çmenduri e madhe gjithë kjo armiqësi, u thashë ndoshta unë nuk jam engjëll e melaqe, ua kthej edhe unë shumë keq ndonjëherë, por vetëm shihni çfarë çartje për të më sulmuar mua liderin e opozitës,  kjo është jonormale, pushteti duhet të sulmohet. Kjo është puna që po bëjmë me bashkëpunëtorët, që po bëjmë me i bind se bashkëngjitja drejt këtij projekti është një plumb më shumë drejt armiqësive që janë në kuadër të këtij projekti. Unë vazhdoj të flas me atë këmbëngulje, shpesh ha shkopinj kokës edhe prej Bashkimit Evropian edhe prej Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Edi Ramën e kam mik shumë të afërt, por të jeni të sigurt se asnjëherë nuk ia bëj qejfin, kur bisedojmë flas shumë hapur, unë them i përfaqësoj nja 1000 të rinj prej Dollogozhde, prej Struge, atëherë fillojnë të më dëgjojn jo se un qenkam i mençur, ose aq këmbënguli në këtë, dua ti jap rëndësi dhe peshë të madhe bashkëngjitjes së njerëzve drejt këtij projekti, këtij programi dhe kësaj platforme.     

Nënkryetari i PDSH-së, z.Orhan Ibraimi në fjalimin e tij para të pranishmëve deklaroi:

“Do nisi prej një momenti, një muhabeti që e pata atje te unë krejt rastësisht para 3-4 netësh, në një lokal isha me një mik timin dhe në atë lokal hyrën nja 4-5 vetë që i njoh, njëri prej tyre e kishte vëllaun e vrarë në Siri para 5-6 muaj. Në muhabetin e sipërm ai po më drejtohet dhe ma tregon një moment ku është ndjerë si i ofenduar sepse ati i kanë thënë se vëllai yt ka shkuar kot prej këtu në Siri, për të vdekur në vatan të huaj. Çka mendon ti ? Të them të vërtetën më zu shumë keq sepse bindjet e mija ishin identike sikur ai që ja ka dhënë përgjigjen, por unë kështu po e ndërlidhi me situatën këtu tek ne shqiptarët. Unë kam respekt për të gjithë njerëzit që kanë bindje të forta edhe ai njeri ka pasur bindjen e fortë se ka një mision dhe atë mision ja ka dhënë Zoti dhe ka shkuar atje për të luftuar dhe për ta realizuar vullnetin e Zotit. Edhe 2001-shi që na ndodhi neve, e sidomos andej në Kumanovë e Shkup, po edhe këndej, gjithë ata qytetarë atje e besuan kushtrimin e luftës, e besuan Ali Ahmetin, besuan se me të vërtetë do të ndodhë liria e shqiptarëve. Ka dhjetëra dëshmorë dhe i thashë: përulem jo një herë, por qindra herë jam në gjendje të çohem në këmbë e të përulem për vëllanë tënd, por për projektorët dhe ata inspirues të dy çështjeve nuk kam asnjë gram respekt, nuk kam asnjë gram respekt për ISIS-in që merr në qafë qindra e qindra mija njerëz dhe vet fenë myslimane, por edhe Ali Ahmetin, që e merr për obligim si matrapaz apo e që luan me ndjenjat e popullit. Lufta dihet është institucioni më i lartë i një organizimi të një kombi edhe ajo duhet të shfrytëzohet vetëm për të ja sjellë lirinë popullit. Luftën e solli në vitin 2001, e pas vitit 2001 sot jemi viti 2014, shohim të njëjtat skena, por para 2001 nuk ka pasur dhunë, brutalitet si sot që shohim.  Sot i shohim këto kordonë të policisë që hynë në lokale të shqiptarëve dhe i ndjekin bizneset e vogla, të pakta të shqiptarëve. Para 2001 nuk kemi pasur procese të montuara politike, por përkundrazi, po flas për qeverisjen e PDSH-së ato vite të pakta që kishte qeverisë PDSH-ja. Burgjet ishin të mbushura me shqiptarë dhe PDSH-ja i kishte liruar siç është rasti i Fadil Sulejmanit, Alajdin Demirit - ish kryetar i komunës, Rufi Osmanit, e shumë tjerë, sot shohim shfaqe tjetër. Pas'' lirisë'' që thotë Ali Ahmeti se e kanë shqiptarët, sot kemi dhjetëra raste të montuara politike, është një absurd, ju me siguri e keni parë “Opinionin” te TV Klan, gjithë ai debat aty që ndodhi kishte një kontradiktë të madhe, kishte një jologjikë të rrjedhave që kanë ndodhur këtu. Ai flet si paqësor, ai flet se kinse lufta  ka nisë për të drejta dhe jo për Shqipëri e për shtet etnik, por thjesht ka nisur për ta ndërruar kushtetutën. Nuk është e vërtetë se unë i njoh ata njerëz që e kanë kapur pushkën, e janë flijuar, familjet e të gjithë atyre, asnjëri prej tyre nuk do ta merrte pushkën në dorë kot për tu flijuar por përkundrazi duke menduar se shqiptarëve u vjen liria totale. Nuk ndodhi ajo, ju keni dëgjuar kryetarin legjendar amerikan që thotë:  ''Me një plumb mund ta vrasim një ushtar të armikut, ndërsa me një votë mund ta vrasim ardhmërinë e fëmijëve''! Këtu është duke ndodhur kjo fatkeqësisht nën presion, nën shantazh, shqiptarët japin vota një subjekti politik. Për mu shumë antishqiptar, por jam i sigurt se edhe për ju prej sonte e tutje, sepse po shihet jeta jonë, është më se e keqe, është e mjerë, janë 500 mijë shqiptarë që janë largu prej Maqedonie, atë e thotë banka botërore prej hulumtimeve që ka bë, nuk i themi ne. Prej vitit 2000 e këndej thatë që Dollogozhda i ka 2500-2600 vota ndërsa janë efektive 1200-1300 vota, më shumë se gjysma e njerëzve janë jashtë prej zorit, e jo prej qefti. Nuk ka njeri me vetëdije që len vendin e vet dhe merr rrugën e kurbetit. Janë pasoja marramendëse që ndodhin me ne, janë plagë të rënda që nesër po të fitojë PDSH-ja vështirë se do të mundemi me i rehabilituar dhe me i marr të gjitha ato të drejta që realisht na mungojnë. Por ne kemi një përvojë si subjekt politik, kemi një lidership i cili është sfiduar në të kaluarën, është garantë për të gjitha premtimet e dhëna. Ju e dini se kemi një program, është një platformë politike e vitit 2009, e që është shndërruar sot në program të Partinë Demokratike Shqiptare. Ai program është abc-ja e lirive të shqiptarëve dhe ne gjithkund ku shkojmë kërkojmë vota prej shqiptarëve për ti realizuar aspiratat e tyre, për ta realizuar aspiratën e fëmijëve tanë, nuk kërkojmë uniforma të zeza, nuk sjell uniforma e zezë asgjë, është mashtrim shumë i madh që ndodh me shqiptarët. Me këto uniforma të zeza sot zhvendoset skamja e terrori real që ndodh te shqiptarët, zhvendoset egzodusi i shqiptarëve, sakatosja e rinisë së shqiptarëve. Vetëm vota është ajo e cila mund të sjellë lirinë e shqiptarëve, atë ne mund ta bëjmë si PDSH, natyrisht me mbështetjen tuaj duke e votuar Partinë Demokratike Shqiptare, ndryshe shqiptarët shumë vështirë do ta kenë të ardhmen. Po ju them në mënyrë më vëllazërore, jemi të bindur se shqiptarët vetëm më e kanë kapë momentin, ne e dimë nga logjika e shëndoshë se nuk mund të sjelle vota “Car Dushani” , ne para 1 viti e pamë atë skenën që në mes të Shkupit u vendos “Car Dushani”  dhe tash sipas asaj logjike në rast se vihet një bust i “Car Dushanit” në çdo qytet shqiptar, duheshka të ritet numri i votuesve për BDI-në! Jo, ne e dimë se ato janë vota që dalin prej shantazhit që bën shteti edhe BDI-ja, por ne duhet të bëhemi parandalojë e atyre, duhet të bëhemi diga e cila e kthjellon, e vetëdison popullin shqiptar. Fatkeqësisht ju këtu në Strugë keni pasur një besim në vitin 2013 se ndoshta do të fillojë renesanca, do të fillojë ndryshimi i madh, që realisht edhe ne u gëzuam shumë me fitoren e kryetarit të komunës, i cili ka qenë në kuadër të PDSH-së që sot nuk është, por ndodhi një zhgënjim i madh, edhe te ju, edhe te ne, për shkak se nuk e kishim besuar se ai njeri do të na dalë me këtë shfaqe, me këtë fytyrë, me këtë konstrukt të njeriu që sot e shohim. Po detyrohem ta citoj kryetarin, shtrohen shumë herë pyetje pse i ndodh kështu PDSH-së që brenda PDSH-së të ndodhin njerëz të cilët dalin e luftojnë shtëpinë e vet, por kryetari thotë se e vetmja është PDSH-ja shtëpia e cila mbron nderin dhe idealet e shqiptarëve, sepse tradhtia tek BDI-ja është ulur këmbë kryq në kryesinë qendrore, në grupin parlamentar, te qeveritarët e tyre, gjithandej. Tek ata nuk është çudi pse ndodhë ajo, sepse në çdo hap e shohim tradhtinë, goditjet që i bëhen interesave shqiptarë. Prezenca juaj sonte këtu dhe gjithandej kah lëvizim na gëzon shumë, na jep shpresë të madhe se jemi në rrugë të drejtë, në rrugë të Zotit dhe patjetër do të vijë dita ku do të vijë fitorja e Partisë Demokratike Shqiptare. Fitorja e Partisë Demokratike Shqiptare do të thotë realizimi i ëndrrave të juaja për të pasur një liri, begati dhe një mirëqenie. Faleminderit edhe një herë, ju uroj shëndet, urime”!

Fjalimi i Kryetarit të PDSH-së, z.Menduh Thaçi para rinisë dhe banorëve të Dollogozhdës

 

Bashkëbisedimi i Kryetarit të PDSH-së, z.Menduh Thaçi me rininë e Dollogozhdës

 

Fjalimi i Nënkryetarit të PDSH-së, z.Orhan Ibraimi para rinisë dhe banorëve të Dollogozhdës

 

Kryeministri i Republikës së Shqipërisë uron z.Menduh Thaçi

I nderuari zoti Kryetar,

I dashur Menduh,

 

Është kënaqësi për mua t’ju uroj nga zemra me rastin e rizgjedhjes Suaj në krye të Partisë Demokratike Shqiptare në Maqedoni.

Jam i bindur se kontributi Juaj dhe i Partisë Suaj do të vazhdojë të jetë një garanci për përparim të pareshtur, jo vetëm në dobi të statusit të shqiptarëve në Maqedoni, por edhe të vetë Maqedonisë në sfidat e saj euroatlantike.

Edhe një herë, duke Ju shprehur gjithë vullnetin tim për bashkëpunim afatgjatë e të gjithanshëm, Ju përcjell urimet më të mira për sukses në mandatin Tuaj të ri.

Miqësisht,

Edi Rama

Tiranë, 20 tetor 2014

Letra e z. Edi Rama drejtuar z. Menduh Thaçi(PDF)

Komisionar për Zgjerimin Shtefan Fule falënderon Kryetarin e PDSH-së, z.Menduh Thaçi për bashkëpunimin e ngushtë!

BRUKSEL Shtefan Fule  

ANËTAR I KOMISIONIT EVROPIAN 

 

Ekselenca e Tij, Z. Menduh Thaçi 

Lideri i Partisë Demokratike Shqiptare 

 

I nderuar Z. Thaçi, 

Pasi që mandatit tim si Komisionar për Zgjerimin dhe Fqinjësisë po i afrohet fundit, unë do të doja të ju falënderoj për bashkëpunimin tonë të ngushtë. Gjatë pesë viteve të fundit, Komisioni ka forcuar kredibilitetin e politikës së zgjerimit dhe ka rritur fuqinë e saj transformuese, duke siguruar një fokus të fortë në adresimin e reformave themelore në procesin e zgjerimit. 

Kur kam filluar si Komisioner i ngarkuar për politikën e zgjerimit pesë vjet më parë, Komisioni Evropian ka rekomanduar hapjen e bisedimeve të pranimit një vit më parë, dhe disponimi ynë ishte optimist. Unë e kuptoj se dështimi për këtë dhe rekomandimet e mëvonshme janë frustuese, dhe kam ngritur vazhdimisht shqetësimet e mia në këtë kuptim. Nëpërmjet Nivelit të Lartë të Dialogut që filloi në vitin 2012, ne u përpoq të ndihmojmë lëvizjen e përgjithshëm të procesit përpara. 

Në sajë të largimit, unë ende shoh sfida të rëndësishme, duke përfshirë një numër të reformave kyçe, përpara jush. Dialogu politik midis qeverisë dhe opozitës duhet të rikthehet në parlament. Të gjitha palët duhet të mbajnë pjesën e tyre të përgjegjësisë për të ardhmen e vendit. Çështja e emrit duhet të trajtohen me energji të reja dhe bllokimi në fund të tejkalohet. 

I uroj vendin tuaj, dhe juve personalisht, të gjithë sukseset e mundshme në ndjekjen e mëtejshme të përpjekjeve tona të përbashkëta evropiane. Komisioni Evropian do të mbetet një partner i fortë dhe i besueshëm për vendin tuaj gjatë vazhdimit tuaj në rrugën e BE-së. 

 

Sinqerisht,

Shtefan Fule

Bruksel, 29 tetor 2014 

 

SF-Thank you letter to Menduh Thaçi(PDF)

Intervista e Kryetarit të PDSH-së, z.Menduh Thaçi për “Radio Evropa e Lirë”

ReL: Z. Thaçi, jani zgjedhur në mënyrë unanime për Kryetar i partisë në Kongresin e fundit të PDSH-së dhe pas dy muajsh të bojkotimit të parlamentit vendosët që të kthehet në Parlament. A keni ndonjë marrëveshje me VMRO-DPMNE-në ose i dëgjuat ndërkombëtarët? 

M.TH: Kjo me VMRO-DPMNE-në tash më është bërë një çështje qesharake. I di kuzhinat prej nga vijnë supozime të tilla, ato janë LSDM-ja, nuk ka asnjë lidhje. Së dyti, jo vetëm që i dëgjuam të huajt, por ne kemi vendosur në favor tonë të kthehet në parlament, sepse ne kemi një situatë shumë të vështirë me mediat që janë nën kontrollin e plotë të qeverisë ose të strukturave tjerra kriminale dhe për ti plasuar pozicionet tona në publik e vetmja dritare mbetet parlamenti. Përmes Parlamentit arritëm që të shprehim pikëpamjet tona. 

ReL: Por, para zgjedhjeve të fundit keni pasur takime me Mijalkovin dhe pastaj u spekulua se koalicioni është në horizont, por edhe vetë deklaruat se nëse PDSH fiton edhe vetëm një deputet, atëherë ju do të jeni pjesë e qeverisë, por asgjë nuk bëtë? 

M.TH: Përsëri të njëjtat kuzhina, nga LSDM-ja, unë mendoj se puna e tyre është e kotë, dhe deri sa të sillen në këtë mënyrë nuk do të kthehen në pushtet edhe 100 vjet. Për të sulmuar opozitën nga opozita ndoshta për ta është e logjikshme, por për mua kjo është situatë e palogjikshme, nuk ka situatë të tillë. Njëqind herë kam përsëritura, jam takuar me kryetarin e VMRO-DPMNE-së, ai kryesoi delegacionin, nëse aty ka qenë prezent Martin Protugjeri apo Sasho Mijalkovi, kjo nuk ka rëndësi për mua. Gjëja e dytë, jam takuar edhe me z.Ahmetin. Unë kam mandat për t'u takuar me të gjithë. Realiteti sot tregon se nuk ka pasur marrëveshje të fshehta, ata janë në marrëveshje vëllazërore me BDI-në dhe z.Ahmeti, Mijalkovi dhe bashkëpunëtorët e tjerë janë të afërt me z.Ahmeti dhe mendoj se tashmë është qesharake të përgjigjemi për këto supozime. 

ReL: Si i shihni ju ndodhitë e fundit brenda partiake? Zijadin Sela nuk mori pjesë në kongresin e fundit të partisë, madje e quajti atë si njëfarë ahengu. A është në pamje një parti e re që do të rezultojë nga radhët tuaja, ose ndoshta edhe pozita juaj në parti nuk është aq e qëndrueshme? 

M.TH: Tashmë vendosa që të mos mendojnë për gjëra të tilla, e jo më të flas, mendoj se  më nuk meriton ndonjë koment sjellja e tillë. 

ReL: Sela njofton për kongresit të ri, a mund kjo të dobësojë partinë? 

M.TH: Ky është problemi i tij. Partia është shumë e fortë. Nga 227 nëndegë asnjë kryetar i nëndegëve nuk ka pasur dilema për organizimin e zgjedhjeve brenda partiake të PDSH-së. Mendoj se këto janë dëshira të dështuara nga disa njerëz. 

ReL: Por a është e drejtë që edhe ju të paraqisni ndonjë përgjegjësi morale për shkak se jeni një kohë të gjatë në krye të partisë, PDSH nuk arriti të sigurojë fitoren në zgjedhjet e fundit, ka zëra se edhe në partinë tuaj ka pakënaqësi? 

M.TH: Absolutisht mbaj përgjegjësi politike përpara anëtarësisë së PDSH-së, jo para jush, ose  dikujt që i kujtohet kjo. Gjërat janë shumë të përziera, dikush kërkon që të barti përgjegjësi para shqiptarëve ose para qytetarëve të Maqedonisë, kjo përgjegjësi i takon personit i cili është në pushtet, unë si udhëheqës i opozitës mbaj përgjegjësin vetë ndaj anëtarëve dhe mbështetësve të mi. Gjëja e dytë, ka edhe njerëz të tjerë të cilët janë një kohë të gjatë në pozitë të udhëheqësit dhe nuk komentohet. Kjo është me të vërtetë e paimagjinueshme dhe e pakuptueshme për mua, se si të gjithë janë të organizuar për të sulmuar një parti opozitare. Problemet që ne i kemi si qytetarë dhe si shtet duhet t'i zgjedhin ata që janë në pushtet, e jo opozita. 

ReL: Në vazhdimësi thoni se gjendja e shqiptarëve është e keqe, por është kundër-argument që shqiptarët vazhdimisht votojnë BDI-në, domethënë nuk është edhe aq keq situata nëse ata vazhdimisht votojnë për partinë që është në pushtet? 

M.TH: Shumë saktë, gjë krejtësisht e palogjikshme, jam dakord, se shqiptarët nuk mund të votojnë për buste të tilla, si Car Dushanit, nuk mund të votojnë për diskriminim nga qeveria lidhur me buxhetin, por ne veprojmë sikur në Maqedoni gjithçka të jetë normale, se zgjedhjet janë të drejta dhe të ndershme, se nuk ka parti tjetër në Ballkan dhe në Evropë, që humb si partia time, në një qytet gjithmonë  për 12 vjet, me një diferencë prej 18 mijë votash përkundër 200-300 vota. Mendoj se zgjedhjet nuk janë të rregullta. Nuk pajtohem me kualifikime të tilla që dita e zgjedhjeve ishte shumë e rregullt, kurse disa muaj para zgjedhjeve, ose disa vjet, ju e dini më mirë se unë, abuzimin me administratën, korrupsioni, përdorimi i parasë publike ndaj kundërshtarëve politikë. Është e qartë se shumë vetave u shkon përshtati që BDI të fitojë, jo vetëm brenda vendit, por edhe nga të huajt, por unë përsëri mund të jem krenar që PDSH ndoshta mund të ketë humbur zgjedhjet, por PDSH mbijeton dhe vazhdon. Ne kishim edhe një konkurrencë të brendshme të pakuptueshme midis opozitës shqiptare. Ju e dini se u paraqitën 4-5 parti të vogla, qëllimi i tyre kryesor ishte që ta fitojnë PDSH-në, e jo ta fitojnë dikë që është në pushtet dhe sot jemi në një situatë të tillë që PDSH është e vetmja parti opozitare që ekziston. 

ReL: Ju thoni se zgjedhjet nuk janë të rregullta, por ja ju përsëri jeni në parlament. A mundeni këtë ta dëshmoni nëpërmjet institucioneve, me mekanizma ligjorë, ose të ndiqni shembullin e LSDM-së? 

M.TH: LSDM-ja ka krejtësisht qëllime të ndryshme. Problemi i tyre është se ata refuzojnë ta kuptojnë se sillen njëjtë si VMRO-DPMNE-ja, nuk kanë platformë ose program tjetër, kurse problemi ynë është krejtësisht tjetër. Ne në aspektin etnik kemi pakënaqësi të gjerë dhe kthimi ynë në Parlament duhet të kuptohet si një parandalesë për qeverinë që të ketë alibi se ka edhe një tjetër problem. Ne veprojmë në mënyrë korrekte, në mënyrë racionale, për të dëshmuar se këtu ka vetëm një problem, ajo është Qeveria, tjetër problem nuk ka. 

ReL: Për rizgjedhjen tuaj si Kryetar i PDSH-së urime dërgoi edhe Kryetari i BDI-së, Ali Ahmeti, me mesazh që të jeni një opozitë konstruktive. Çfarë do të jetë strategjia juaj në të ardhmen? 

M.TH: Përshëndetjet e tilla unë i kuptoj si cinizëm. Mendoj se hipokrizia e tillë politike nuk duhet më të kenë vend në jetën tonë politike. Publikisht sillemi sikur të jemi më të mirë, por kundër meje Zoti Ahmeti dhe BDI-ja përdorin lloj-lloj instrumente të palejueshme për luftë politike. Ne vazhdojmë të sillemi në mënyrë racionale, më vjen keq për incidentin që kemi pasur në parlament, tërë incidenti është përgatitur nga BDI-ja për ti banalizuar marrëdhëniet mes nesh dhe BDI-së. Ne nuk kemi probleme personale apo grupore me ta. Ne kemi probleme politike me BDI-në. 

ReL: Si janë marrëdhëniet ndër-etnike në Maqedoni dhe a mund të manipulohet me ta për qëllime politike? Në këtë kontekst, si i shihni disa nga tensionet e fundit në bazë ndëretnik që i kishim në vend? 

M.TH: Plotësisht pajtohem se partitë që janë në pushtet në mënyrë shumë të çuditshme dhe të palogjikshme i fitojnë zgjedhjet. Mendoj se në mënyrë më perfektë i keqpërdorin marrëdhëniet ndëretnike duke u bë patriotë të mëdhenj, të dyja palët, për të marrë pika politike. Do të vazhdojmë të kemi probleme etnike për deri sa nuk do të jemi të gatshëm ti zgjidhim disa çështje të mëdha. Çdo gjë tjetër edhe nëse do të marrim datë për fillimin e negociatave me BE-në, mendoj se është punë e shterp, marrëdhëniet ndëretnike janë shumë të rëndësishme dhe janë një shtyllë e rëndësishme për të ardhmen e vendit. 

ReL: Si e shihni kërkesën që FBI të përfshihet në procesin e “Mostrës” dhe nëse ajo është në lidhje me mosbesimin në institucionet ose të mosbesimit midis dy komuniteteve, për shkak se kurrë më parë në Maqedoni, në asnjë proces, nuk ka pasur përfshirje të FBI-së? 

M.TH: Gjë qesharake, kërkesa qesharake, marketing politik. FBI së pari është një organizatë, e cila, sipas Kushtetutës amerikane, punon vetëm brenda. Të tjera janë institucionet të që kanë kompetenca për jashtë. Një kërkesë e tillë është një marrëveshje ndërmjet Gruevskit dhe Ahmetit. Përgjigjja nga Gruevski se nëse gjykata e pranon, ajo do të pranohet, është gjithashtu qesharake. Nuk mund ti jepni një gjyqtari, ose dy, ose tre, që të vendosin për problemet shumë të mëdha dhe nuk është vetëm punë e gjykatës. Puna fillon nga hetimi. Policia, gjykata vendos vetëm nga faktet dhe argumentet. Edhe një atraksion qesharak i z.Ahmeti. 

ReL: E akuzoni qeverinë për politika anti-integruese. Pse mendoni se ne largohemi nga BE-ja dhe NATO-ja? 

M.TH: Sepse në vitet e fundit nuk vërej asnjë veprim serioz në lidhje me proceset integruese. Problemi që ne e kemi me grekët është problemi kryesor, mendoj se gjëra të tjera janë të parëndësishme. Nëse ne flasim gjatë gjithë kohës që ne nuk jemi të gatshëm për asnjë marrëveshje me grekët, është e qartë se nuk ka vullnet për të zgjidhur këtë problem. 

ReL: Ju deklaruat që do ti dëgjoni të huajt dhe për këtë arsye kthehen në parlament. A do të thotë kjo që deri më zgjedhjet e ardhshme do ti shohin deputetët e PDSH-së në Parlament. Ju pyes për shkak se është e njohur, që disa probleme, partia juaj di ti zgjedh duke lënë parlamentin?

M.TH: Në këtë moment mendoj që ne jemi në një situatë shumë delikate si shtet, si shoqëri. Nuk jam i gatshëm të marrë përgjegjësi për situata të turbullta as nga brenda, e as nga jashtë. Sjellja jonë racionale, atë që kam thënë më herët, që tija marrim edhe argumentin e fundit qeverisë, me të cilën do të tregonte se këtu ekziston një faktor tjetër problematik. Koha po kalon, më nuk flitet për vite, por për muaj. Unë mendoj se komuniteti ndërkombëtar, ngadalë, ngadalë, por me siguri do të nxjerrë shkopin dhe atë shkop do ta përdor kundër qeverisë së Republikës së Maqedonisë, jo kundër opozitës, jo kundër qytetarëve. Ne jemi këtu dhe ne jemi duke e pritur momentin tonë. 

ReL: Për ju nuk ekziston Marrëveshja Kornizë, ofroni një marrëveshje të re me 12 pikë. Çka mendoni me këtë dhe a ajo çon kjo drejt një federalizmi  të shtetit? 

M.TH: Janë kualifikime shumë të rënda, me të vërtetë çuditem kur fjalët e mia paraqiten mbrapshtë. Ekziston Marrëveshja e Ohrit, kjo marrëveshje është edhe angazhimi im, kam qenë bashkëbisedues. Shumë qëndrimet të forta që janë dhënë në lidhje me PDSH-në, janë abuzuar nga partitë e tjera, të përsëris për mua ekziston Marrëveshja e Ohrit dhe mendoj që me të gjitha argumentet që kemi, ky dokument mund të përmirësohet, të mbi ndërtohet me një marrëveshje të re. Shpirti i Marrëveshjes së Ohrit është shpirti më i mirë i një marrëveshjeje politike dhe nga ajo nuk duhet të ikim, por ne kemi gjëra që tregojnë se edhe pas 12 viteve nuk i zgjidhim, le të flasim për këto gjëra. Nuk flitet për federalizëm, as për një organizim territorial të shqiptarëve, por për disa pjesë të Marrëveshjes së Ohrit të cilat nuk janë realizuar deri më sot, prandaj mund të kemi një marrëveshje të re. 

ReL: Kur thoni se pozita e shqiptarëve është e keqe, çfarë keni ndërmend të bëni për ta përmirësuar atë, në fushën e papunësisë dhe varfërisë? 

M.TH: Së pari duhet për të sqaruar gjërat. Dy gjëra nga marrëveshja e re që ne ofrojmë mendoj se janë të rëndësishëm, pastaj të tjerat vetë do të zgjidhen – mënyra e vendosjes, ende në Maqedoni, maqedonasit i majorizojnë shqiptarët në të gjitha institucionet nisur nga Parlamenti e më poshtë dhe gjëja e dytë është shpërndarja e buxhetit, nëse për këto dy gjëra bimë dakord, mendoj për çështjet tjera është shumë më e lehtë për të rënë dakord.

 

02.11.2014 

 

 

 

 

Imer Aliu: Për çfarë ta pyes unë BDI-në, kush e bën hesap BDI-në që ta bëjmë ne!

Është shumë interesant pyetjet e parashtruara me shkrim nga ana e deputetëve të VMRO-së, në fakt nuk flasim vetëm për projektet, por flet për një koncept, i cili për fat të keq i nxjerr jashtë loje gjithë shqiptarët, apo shqiptarët të cilët duhet të përkujdesen në qeveri për shqiptarët, ato janë deputetët e BDI-së dhe ministrat e BDI-së. 

Antonio Miloshovski e bëri pyetjen për rrugën deri në fshatin Leshkë, apo rrugën regjionale Tetovë-Jazhincë, që vjen prej Zheline e që kalon nëpër fshatin Shemshovë. E dini sa funksionarë dhe sa ministra ka fshati Shemshovë? Dhe ajo rrugë nuk është bërë dhe është e vërtetë që është për faqe të zezë, skandaloze dhe jo vetëm ajo rrugë, por të gjitha rrugët që kalojnë nëpër vendbanimet shqiptare. Kjo ishte ajo që doja ta potencoj, se VMRO-ja përkujdeset për disa projekte që duhet të realizohen në vendbanimet shqiptare, për fat të keq, pasi që nuk ka asnjë projekt real si nevojë, si kërkesë e shqiptarëve që të realizohet. 

Seancat e pyetjeve të deputetëve sigurisht që janë një shans i mirë në veçanti për opozitën që të ballafaqohet qeveria, pjesëtarët e qeverisë me deputetët e opozitës, për sa i përket projekteve dhe politikave qeveritare. Mirëpo halli është se s’ka projekte. Ne mund të flasim për politikat qeveritare të cilat janë skajshmërisht antishqiptare dhe në dëm të shqiptarëve, qofshin ato për aspektin infrastrukturor,  apo edhe politik që kanë të bëjnë me të drejtat e shqiptarëve. Shoh që ministrat e BDI-së nuk janë këtu, pjesa dërmuese nuk janë, por do të fillojmë me ato që janë, prej te pushteti lokal, pasi që mos harrojmë që ne jemi parti shqiptare dhe BDI-ja thotë që është përfaqësuese legjitime e shqiptarëve dhe sigurisht që është obligim i joni që tu drejtohemi me pyetje ministrave, përfaqësuesve të qeverisë të BDI-së. 

Do të filloj me ministrin e pushtetit lokal, është interesant që ky ministër mori shumë huxhum në fillim dhe para disa javësh dha një deklaratë që kishte të bëjë me planin urbanistik të komunës qendër, tha që është jashtë ligjor dhe ngeli me atë deklaratë. Ju kujtohet me siguri, u harru u shuajt dhe nuk duket askund më. Për ne që i dimë rrethanat e dimë se çfarë ndodh, mirëpo sigurisht që edhe qytetarët duhet ta kuptojnë se çfarë është duke ndodhur me këtë ministri. Shoh që Shehtanski ende është drejtor i inspektoratit, ju kujtohet  Shehtanski, ishte ai drejtor i inspektorit që anuloi ndryshimin e emrave të shkollave fillore në Çair. Atëherë nga BDI thanë që nuk e kemi ministrinë e arsimit dhe sigurisht nuk mund të realizohet ky projekt i ndryshimit të emrave të shkollave në Çair në gjuhën shqipe. Prej atëherë kanë kaluar diku gati 3 vite dhe ka 5 muaj që BDI-ja ka resorin e arsimit dhe vendimi për ndryshimin e emrave të shkollave është në tavolinë të ministrit shqiptar dhe ai nuk mund ta nënshkruaj. Shtrohet pyetja pse nuk nënshkruhet vendimi për ndryshimin e emrave të shkollave fillore? Kjo sigurisht që nuk është asnjë problem në realizimin pasi që ne si PDSH në atë kohë kur kemi qenë në qeveri me qindra emra të shkollave i kemi ndryshuar dhe asnjë problem nuk është bë. Është çështja se krijohen probleme me të cilat duhet të merren qytetarët dhe ndërkohë problemet reale të qytetarëve anashkalohen dhe nuk flitet fare për to, në fakt ne i dëgjuam pyetjet me shkrim se cilët janë projektet dhe ku realizohen projektet. 

Çështje tjetër, ministri i ekonomisë është këtu dhe është viti i 11-të, nuk është risi që BDI-ja e ka ministrin e ekonomisë, 11 vite e ka resorin e ekonomisë, fatkeqësia është se nëse i radhisim të gjithë ato ministra që kanë qenë ministra të ekonomisë, do të shohim që asnjë nga ata as edhe një vend pune për shqiptarët nuk e kanë hapur, asnjë investitor i huaj nuk u orientua në vendbanimet shqiptare, me qëllim që të hapen vende pune për shqiptarët. Sigurisht që dëmtimi i bizneseve shqiptare është prioritare dhe sigurisht që orientimi i gjithë investimeve në zonat e banuara me shumicë maqedonase është prioritet i kësaj qeverie, sigurisht që kompetencë është ministria e ekonomisë dhe kjo nuk ndodh për fat të keq. Mirëpo ndodhin shumë gjëra tjera, marrëveshjet me Serbinë janë bë përditshmëri nga ana e kësaj qeverie në të gjitha sferat e jetës, vetëm që nuk shpallet bashkimi i dy shteteve dhe të legalizohen krejt ato marëveshje që lidhen ndërmjet Maqedonisë dhe Serbisë. Është interesant që është në resorin e ministrisë së Ekonomisë, çështja e gazit, rrjedha jugore, që planifikohet të merret gazi rus në Maqedoni. Por dihet që disa kilometra afër kufirit të Maqedonisë do të kalojë Tap projekti “Trans Atlantik” që është pro-perëndimor dhe sigurisht që s’ka të bëjë asgjë me Moskën, mirëpo edhe për këtë nuk jepet asnjë shpjegim dhe dihet që është veç kah përfundimi marrëveshjet për sa i përket rrjedhjes jugore. Por kjo nuk është lajm, se gjithçka që ka të bëjnë më marrëveshjet me Serbinë janë bërë përditshmëri, prej te ushtarët e policët që duhet të patrullojnë në vendbanimet shqiptare dhe sigurisht dhënia e informatave, bashkëpunimi gjyqësor dhe shumë e shumë çështje të tjera të cilët i keni rregulluar me ligj. 

Musa Xhaferit si zakonisht as që i bëhet vonë për shqiptarët, rihen, vriten shqiptarët,  s’ka asnjë investim për shqiptarët, e Musa e çon punën e vet, e puna e tij është reketimi i shqiptarëve, reketimi i atyre pak që punësohen. Dihet botërisht se për të punësuar në administratën shtetërore tarifa është 3000-5000 euro, varësisht prej vendit të punës. Ai nuk jep llogari për atë se sa shqiptarë janë punësuar prej 2013, komplet 2013 e deri më sot 2014, vetëm një konkurs është hap për 140 të punësuar dhe ende nuk kemi informata se sa prej tyre janë shqiptarë? Informatat flasin se një numër shumë i vogël është shqiptar dhe pjesa tjetër janë të përkatësive tjera etnikë dhe e vendojnë në siklet pastaj avokatin e popullit i cili duhet të minusojë institucione të cilët ia dorëzojnë të dhënat, me qëllim që të ulet numri i përgjithshëm i të punësuarve në sektorin publik, me të vetmin qëllim që të mos del në minus numri i shqiptarëve të punësuar në sektorin publik, matematikë e thjeshtë për ata që e kuptojnë. Ai dorëzon raporte për 100.000 të punësuar, a dimë se sektori publik ka mbi 160.000 të punësuar dhe nuk dorëzon raport për ata të punësuar nëpër institucionet ku përfaqësimi është 0%, 1% apo ngjashëm dhe do të shihni se jo që ka rritje të punësimit të shqiptarëve, por përkundrazi ka ulje të punësimit të shqiptarëve në administratën shtetërore. 

Ministri i arsimit Abdylaqimi ajo rruga që është skandaloze që përmendi Miloshovski kalon nëpër vendbanimin e tij me vite dhe asgjë nuk është bë në atë drejtim, mirëpo mirë do të ishte sikur të bënte diçka për vendbanimet tjera, as për ato nuk e bëri. Shkollat shqipe janë në gjendje katastrofale, janë të mbi populluara, ka ende shkolla që punojnë me tre ndrime, me numër të madh të nxënësve nëpër paralele. Numri i të punësuarve shqiptar në krahasim me të punësuarit maqedonas është dyfish më i ulët dhe shumë e shumë problem tjera me të cilët ballafaqohet arsimi shqip. Vendimin për ndryshimin e emrave e ka mbi tavolinë dhe nuk e bën, sigurisht që nuk e bën, nuk mund ta bëjë, sepse është bërë milioner. Nga u be milioner Abdylaqimi? Mirëpo ajo nuk është risi edhe ministrat tjerë njëjtë dhe ngjashëm, me shtëpi, me banesa, me pasuri. Abdylaqimi me fabrika, me bilborde në gjithë Maqedoninë dhe ngjashëm. Ky është çmimi të cilën e paguajnë shqiptarët për pasurimin e disa individëve. Çështje tjetër shumë me rëndësi që është aktuale është edhe ministri i ekologjisë, ndotja e Tetovës, të dhënat e djeshme janë që Tetova vazhdon të jetë qyteti më i ndotur në Evropë, 10 fish më i lartë është koncentrimi i përbërësve të dëmshëm kancerogjene në ajër, dmth dihet që norma e lejuar është 30 mikrogram për metër kub, këtu është 200-300 dhe mbrin deri 900 mikrogram për metër kub, kjo është skandaloze. A e dini se sa është numri i të sëmurëve me sëmundje kancerogjene në Tetovë dhe në rrethinë? Mirëpo kujt i bëhet vonë ? Ata e marrin përqindjen e vet nga ata firma të cilët ndotin, të cilët nuk i plotësojnë kriteret dhe krejt si pasojë e kësaj e kemi këtë gjendje. 

Ministrat tjerë ngelën pasi që nuk kemi kohë dhe sigurisht nuk do të parashtroj asnjë pyetje, por kush u pyet juve që t’ju pyes un tani. Kështu që skam pyetje, faleminderit!

 

 

 

Konferencë për shtyp e deputetit dhe njëherit Nënkryetarit të PDSH-së, z.Orhan Ibraimi‏

Padrejtësia në Maqedoni ka kohë që ka fituar status institucional. Në krye të saj qëndron Ministria e Drejtësisë që një kohë të gjatë është shndërruar në një grup horrash e injorantësh, të cilët si preokupim të vetëm kanë të dëmtojnë e dënojnë shqiptarët, e padyshim në ndonjë mënyrë të njolloset PDSH-ja. Kuadri i BDI-së që merr rrogë si Ministër, as që ka lidhje me punën për ta udhëhequr këtë Ministri dhe në vend që të angazhohet për de-politizimin e pushtetit gjyqësor, si një ndër kushtet e BE-së,  Gjykatat e Maqedonisë janë kthyer në instrumente ku shqiptarët pa fakte bindëse dënohen me burgje të përjetshme.

Përkundër raportit të revizionit për partitë politike ku për PDSH-në nuk ka asnjë vërejtje dhe është një ndër partitë më transparente, ky injoranti i Ministrisë së Drejtësisë, Adnan Jashari me një vendim tenton ta njollosë PDSH-në, ja dokumentet:

-Në dokumentin e  dytë nga revizioni, kërkohet nga Ministria e Drejtësisë që ta revidojë vendimin e saj, sepse me PDSH-në është çdo gjë në rregull.

Kërkojmë urgjentisht nga ky ministër i shndërruar në marionetë ta tërheq vendimin e turpshëm, ku njolloset PDSH-ja, të kërkojë falje dhe të jep dorëheqje.

Tashmë e kemi të qartë se Adnan Jashari ashtu si shefi i tij Ali Ahmeti bën pjesë në ekipin e djajve, ndërsa shqiptarët ende nuk kanë parë engjëj në radhët e funksionarëve të BDI-së.

 

Shërbimi për Informim - PDSH

Tetovë, 29.10.2014

 

Instituti Ndërkombëtar Republikan (IRI) uron Menduh Thaçin‏

Read more...

Kryetari i PDSH-së, z.Menduh Thaçi në emisionin "Opinion"

 

Read more...

Orhan luani dridh Parlamentin e Maqedonisë

Ne nuk jemi kthyer në parlament për shkak të qefti të zëvendës kryeministrit të BDI-së dhe VMRO-së, por ne kthehemi në parlament për shkak se është e vetmja dritare ku shqiptarët e këtij vendi kanë mundësi ta dëgjojnë një mendim dhe një ide ndryshe, për shkak se gjithçka këtu është uzurpuar dhe e kontrolluar. Kthehemi edhe për shkak të procesit të madh rajonal, për shkak të pozicionit shqiptar në rajon, kthehemi edhe për shkak se këtë e dëshiron edhe BE edhe SHBA, jo për shkak se e dëshirojnë VMRO dhe BDI, e dimë se sa e dëshirojnë këtë. Ata kanë punuar që ne të jemi jashtë parlamentit dhe janë duke punuar që ne të jemi jashtë parlamentit. Vetëm kur e analizon raportin e progresit të Komisionit Evropian çdo qytetar i rëndomtë e shef se me çka ballafaqohemi. Si duket këta të qeverisë e lexojnë ndryshe dhe sikur komisioni evropian ti kishte përgatitur dy raporte, një për zëvendës kryeministrin – Qeverinë dhe një për qytetarët e rëndomtë në këtë vend. 

Raporti i progresit noton çdo defekt, çdo anomali, çdo jo-efikasitet të institucioneve të shtetit, të qeverisë, parlamentit dhe të tjera. Aty thuhet se nuk sundon ligji dhe se nuk vjen në shprehje ligji i së drejtës dhe vetëm kjo fjali kur të merret të analizohet mund të ndjerën shumë përfundime. Kur nuk sundon ligji atëherë vjen në shprehje kaosi, vjen në shprehje anarkia, vjen në shprehje diskriminimi, vjen në shprehje aparteidi ndaj shqiptarëve. Aty në mënyrë taksative thuhet se kemi pushtet gjyqësor jo të reformuar, të partizuar dhe të korruptuar. Vetëm këta tre notime tregojnë shumë se kah lëvizë dhe në ç’far gjendje është ky shtet. Pushteti gjyqësor është menduar jo prej BDI-së dhe VMRO-së, por prej shteteve shumë demokratike që kanë traditë të lashtë demokratike, si pushtet fondamental i korrigjimit të drejtave, lirive dhe sundimit të shtetit. Kur pushteti gjyqësor është anti-shqiptar, kur përmes dyerve të pushtetit gjyqësor sakatohet qenësia e shqiptarit, vaj halli për qeverinë dhe për këtë parlament. 

Edhe çka duhet tjetër të ndodh në këtë shtet dhe të kuptohet se janë një grup njerëzish të kapur në hajni dhe korrupsion, të cilët nuk bëjnë reformimin e këtij shteti. Ne çdoherë për këta 12 vite dëgjojmë deklarata të ndryshme, dëgjojmë një lloj deklarate për qytetarët shqiptarë këtu në Maqedoni, të rezervuara nga zyrtarët e lartë të BDI-së, e sidomos nga shefi i engjëjve Ali Ahmeti, i cili gjithherë flet se shqiptarët kanë të drejta, se shqiptarët jetojnë mirë, se mirëqenia e tyre është e rregulluar, se proceset demokratike zhvillohen në bazë të standardeve evropiane dhe se jeta është shumë normale, kurse kur po del prej ndonjë ambasade të huaj, e sidomos prej ambasadës Amerikane, e shohim duke dhënë deklarata krejt ndryshe. Ai i thërret institucionet Amerikane, FBI-në, e thërret zonjën Nuland, që të implikohen dhe të vinë ta ndihmojnë qeverinë. Është një pyetje shumë e thjeshtë: Kur i merrni këta institucione ti udhëhiqni, si ministrinë e drejtësisë, që është dikasteri kryesorë që është dashtë ta bëjë reformimin e pushtetit gjyqësorë, kush pret ta bëjë? Ambasada e SHBA ta bëje reformimin e këtij shteti? Këta dy mandate ju e keni këtë resor. Mandatin për integrime ju e keni, mos shkoni s’keni të drejtë të kërkoni ndihmesa atje, ju duhet të jepni llogari para qytetarëve, e jo të shkoni dhe të ankoheni atje. Është krejt logjike ndoshta subjektet opozitare të ankohen dhe të denoncojnë probleme, të shfaqin ide të ndryshme për shkak të mos respektimit të drejtave kolektive dhe njerëzore dhe ta thonë atë publikisht, mirëpo juve ju merret ajo e drejtë. Të shkosh atje, të përulesh dhe të kërkosh ndihmesë miqve të shqiptarëve, është alogjike, e këndej të vish dhe ti mashtrosh shqiptarët se ju shqiptarë jeni mirë, vazhdoni të punoni dhe të jetoni këtu dhe mos ikni, kurse në anë tjetër e shohim qeverinë duke sponzoruar të keqen e shqiptarëve përmes institucioneve shtetërore. Jo rastësisht informata e bankës botërore është se 500 mijë qytetarë të këtij vendi kanë ndryshuar vendin për shkak të nominimeve të këtij raport, që thotë se këtu nuk ka demokraci, që thotë se këtu është suspenduar ligji, që zyrtarja e lartë amerikane thotë se ka dis-balancë socio-ekonomike dhe infrastrukturore këtu. Vetëm për 6 vite 72 mijë maqedonas janë punësuar në zonat e lira ekonomike, në sektorin privat, pa e përfshirë këtu ELEM-in dhe  rrjetet telefonike dhe shumë kompani të tjera të fuqishme. Ku janë shqiptarët këtu? Me zero % janë të përfaqësuar në sektorin privat dhe privato-publike një pjesë. Për atë i detyron BDI-ja, e jo ne, sepse ne për çdo ditë këtu bimë informata, çdo ditë bimë trajtesa për situatën dhe rrjedhat e shqiptarëve këtu, ndërsa ju bëheni se nuk dëgjoni dhe nuk shihni. Se keni hallin e shqiptarëve, ose e keni hallin e shqiptarëve por s’mundeni tua zgjidhni problemin edhe shkoni përpara përfaqësive diplomatike dhe ankoheni atje. 

Në rast se ka në radhët e BDI-së engjëj dhe djaj, kjo punë është moti e ditur, unë ato engjëj shumë pak i shoh, shumë pak, e më pak e shoh zëvendës kryeministrin, nuk e di se kur ka qen engjëll? Kur ka qen zëvendës kryeministër për euro-integrime, apo ministër i mbrojtjes, apo ministër i ekonomisë? Dhjet vite u bënë që je ministër, 10 vite a e din se sa është? Për historinë s’janë shumë, por për qytetarët dhe për popullin janë shumë ato vite. Edhe në të gjitha këto dikastere që ke udhëheq asnjë reformim në ato dikastere nuk ka ndodh, asnjë përfaqësim real i shqiptarëve në ato dikastere. Plot 12 vite vetëm ja vlen ta dëshirojmë atë thënie të liderit tuaj se: 13 institucione ku buron pushteti real ekzekutiv udhëhiqen pa asnjë shqiptar dhe duhet të vendosen shqiptar atje të të udhëheqin me shtetin. Këto janë notime që i thotë edhe raporti i progresit, i thotë në formën e vet, se ata dinë edhe ndryshe me e thanë, jo për shkak se ata ju duan juve, por për shkak se Maqedonia ka një pozicion të tillë gjeo-strategjik dhe e shohin nga një tjetër këndë dhe ndër gishta, e jo se ata dikë këtu e donë apo e favorizojnë ndonjë subjekt politik. E kundërta është, ata i kanë notuar në forma më të duhura të gjitha problemet në Maqedoni. 

Vetëm shikoheni përfaqësimin e drejtë dhe adekuat, pasi që keni dëshirë të thoni se janë mbri ato standarde dhe është arritur kuota, kurse këndej nuk kemi asnjë proces normal qeverie dhe ju nuk keni qenë në gjendje ta bëni një operacion të thjeshtë statistikor,  nuk e dimë se sa jemi shqiptarë në numër. Ne themi se si shqiptarë jemi 35% deri më 40%, kurse shteti thotë se jemi 25%. Në bazë të këtyre parametrave dhe kësaj përqindje është larg, për shkak se afër 500 institucione nuk kanë dhënë raport mbi përfaqësimin, 500 institucione janë faktikisht pa shqiptarë. Do ti lexoj vetëm 2-3 institucione: këshilli i lartë gjyqësor 47 maqedonas dhe 6 shqiptarë, gjykata supreme 76 maqedonas dhe 6 shqiptarë, banka popullore 436 maqedonas dhe 26 shqiptarë, akademia e shkencave 53 maqedonas dhe 1 shqiptar. Vetëm pak shifra për ta pa se si jemi të përfaqësuar ne shqiptarët edhe për të ju ndalur juve që e mashtroni opinionin e gjerë, e sidomos shqiptar, se i keni mbri në maje. 

Grupi parlamentar i PDSH-së nuk do ti mbështet konkluzionet e dalura nga komisionet, sepse nuk kemi marrë pjesë nëpër to. I lexuam raportet dhe nuk është e vërtetë se janë hartuar me një konsensus të gjënë. Grupi parlamentar i PDSH-së nuk i mbështet ato konkluzione.

 

 

 

 

Qëndrimi i grupit parlamentar të PDSH-së lidhur me propozim Buxhetin për vitin 2015

Konferencë për shtyp e deputetit të PDSH-së z.Gazmend Aliu:

Sot nëpërmjet deputeteve të BDI-së kalon edhe një buxhet me të cilin për herë të 7-të me VMRO-në si dhe 4 herë me LSDM-në, në 11 Buxhete BDI bëhet pjesëmarrëse e direkt në vjedhjen që ju bëhet shqiptarëve.

Hipokrizi, fjalë dhe premtime boshe nga ana e BDI-së e karakterizuan edhe këtë buxhet edhe pse hapur nëpërmjet shifrave shihet qartë diskriminimi që ju bëhet shqiptarëve.

Vazhdojnë të financohen projektet megalomane maqedonase nëpërmjet projektit Shkupi 2014, kurse në anën tjetër shqiptarët ngelen jashtë çfarëdo përkujdesje, në baltë e lloç, pa ujë për pije, pa rrugë e kanalizime, pa shkolla e çerdhe. Por krejt kjo nuk paraqet asnjë shqetësim për BDI-në pasi që të rehatuar në kolltukët e pushtetit e të shndërruar në milionerë si rezultat i korrupsionit dhe krimit të organizuar, tentojnë të paraqesin një situatë ku shqiptarët të zhytur në fukarallëk sipas BDI-së po jetojnë në bollëk dhe se vendbanimet shqiptare lulëzojnë.

Për të maskuar të vërtetën, BDI inskenoi incident me të vetmin qëllim heshtjen e opozitës shqiptare. Ua bëjmë me dije se ky do jetë mision i pamundshëm për BDI-në apo për këdo qoftë tjetër.

Hipokrizia e Alisë se funksionarët e BDI-së nuk na qenkan engjëj, pa dhënë përgjegjësi për këtë përulje ku si rezultat i kësaj politike shqiptarët gjinden në gjendje të mjerueshme, janë vetëm fjalë boshe, retorikë apo siç thotë populli rrahje e ujit në havan.

Grupi parlamentarë i PDSH-së do të vazhdojë të artikulojë kërkesat reale të shqiptarëve dhe të ngrejë zërin për të gjithë projektet antishqiptare të kësaj Qeverie.

 

Shërbimi për Informim - PDSH

Tetovë, 20.10.2014

 

 

 

 

Mbledhje e Kryesisë Qendrore të Partisë Demokratike Shqiptare

Kryesia qendrore e Partisë Demokratike Shqiptare mbajti sot mbledhjen e parë konstituive pas mbajtjes së kongresit të gjashtë partiak, në të cilin u përcaktuan departamentet dhe sekretariatet që do të funksionojnë në kuadër të partisë si dhe bartësit e tyre.

Departamentet:

1. Departamenti i Ekonomisë dhe Financave – prof.dr.Bardhyl Dauti,

2. Departamenti  i Politikës së Brendshme - Orhan Ibrahimi,

3. Departamenti i  Politikës së Jashtme – prof.dr.Agron Zeqiri,

4. Departamenti i  Arsim, Shkencë dhe Kulturë - prof.dr.Valbona Toska,

 

Sekretariatet:

1. Sekretariati për Informim - Sadije Iljazi,

2. Sekretariati Organizativ - Bekim Fazliu,

3. Sekretariati për Politikë të  Brendshme - Ernad Fejzullau,

4. Sekretariati për Politikë të Jashtme dhe Diasporë - Zija Jonuzi,

5. Sekretariati për Ekonomi dhe Financa - Gazmend Aliji,

6. Sekretariati Juridiko-Kushtetues - Imer Aliu,

7. Sekretariati për Arsim, Shkencë dhe Kulturë - Arifikmet Xhemaili,

8. Sekretariati për Shëndetësi, Punë dhe Politikë Sociale - Meral Ferati,

9. Sekretariati për Marrëdhënie me partitë tjera politike - Teuta Rexhepi,

10. Sekretariati për Rini dhe Sport - Muhamet Rustemi,

11. Sekretariati për Pushtet Lokal - Durim Luma.

 

Shërbimi për Informim - PDSH

Tetovë, 18.10.2014

 

Mbledhje e Kuvendit Qendror të Partisë Demokratike Shqiptare

Kuvendi qendror i Partisë Demokratike Shqiptare mbajti mbledhje në të cilën u analizuan punimet e kongresit si dhe u diskutua lidhur me bojkot e grupit parlamentar të PDSH-së.

Pas mbledhjes Kryetari i PDSH-së, z.Menduh Thaçi në prononcimin për media deklaroi:

“Sot e kishim mbledhjen e parë të kuvendit qendror në formacion të rri ku u analizuan punimet e kongresit dhe u vlerësua se ky është një ndër kongreset më të suksesshme të Partisë Demokratike Shqiptare. Po ashtu në pikën e dytë u diskutua edhe për çështjen e vendimit që duhet të merë kuvendi qendror si organ më i lartë i partisë për rikthimin e deputetëve në parlament. Argumentet ishin me shumicë të plotë pro për shumë arsye, për shkak se insistimi i bashkësisë ndërkombëtare, Unionit Evropian dhe SHBA-ve është i qartë për tu rri-kthye në parlament dhe ne duhet të demonstrojmë partneritet të plotë. E dyta ne nuk duam të bëhemi alibi i qeverisë se ne qenkemi fajtor që procesi ka ngec dhe Maqedonia dita-ditës fundoset në krizë politike dhe në krizë ekonomike. Çështja e tretë është çështja e aspektit mediatik, fatkeqësisht në Maqedoni gati shumica e medieve janë në kontroll të qeveris dhe disa prej tyre në kontroll të krimit të organizuar dhe dritarja e vetme që na ngel neve është dritarja e parlamentit”.

Në pyetjen gazetareske se si Kryetari i PDSH-së z.Menduh Thaçi e komenton incidentin në ndeshjen e futbollit në Beograd, ai u përgjigj: “Për ti bindur gjithë shqiptarët se qasjen duhet ta kemi ndryshe, ata nuk ndryshojnë, a janë të majtë, a janë të djathtë, a janë radikal, a janë më të butë, serbët kanë qasjen e njëjtë ndaj shqiptarëve, asgjë nuk ka ndryshuar dhe ne duhet ta kemi qasjen e njëjtë ndaj tyre. Me udhëheqës si Nikoliçi dhe Vuçiçi që janë drejtpërdrejt të implikuar me partin e tyre dhe me shtetin në dy dekadat e fundit në vrasjen e 300.000 mijë njerëzve, tu lejojmë që të tregohen se kanë imazh evropian nuk është mirë. Unë mendoj se përfundimisht nuk duhet sporti të implikohet në politik, mirëpo gjithçka që ka të bëj mes neve shqiptarëve si të veçantë në Ballkan dhe sllavëve, implikon aspekte politike dhe kombëtare. Do të ishte mirë që kjo situatë të tejkalohet dhe të vazhdojmë të punojmë”.

Në pyetjen gazetareske se a është koha e përshtatshme që Edi Rama ta vizitojë Beogradin, Kryetari i PDSH-së z.Thaçi u përgjigj: “Delikate kjo shumë, Kryeministri Rama nuk jep përgjegjësi para meje se a shkon në Beograd apo jo, është i zgjedhur i parlamentit të Shqipërisë dhe ndoshta mund të ketë aspekte pozitive për Shqipërinë vizita e atij në Beograd, por për shqiptarët e Maqedonisë dhe shqiptarët që jetojnë jashtë Shqipërisë unë dyshoj se mund të ketë ndonjë impakt pozitiv kjo vizitë”.

Në pyetjen gazetareske se si Kryetari i PDSH-së e komenton deklaratën e Ali Ahmetit se “nuk janë të gjithë engjëj në BDI”, ai u përgjigj: “Mendoj se kjo është hipokrizi politike, politika nuk është vendi i reflektimeve emocionale që pranon se ne nuk jemi engjëj, ajo s’është vendi i engjëjve. Nëse ai pranon se ata i kanë gabimet e veta dhe përgjegjësinë e plotë për këtë situatë të krizës së thellë politike dhe ekonomike të Maqedonisë, minimumi është akti i dorëheqjes dhe e dyta tërheqja e partisë prej qeverisë, kësi filma hipokrizie janë të palejueshme në politikën moderne”.

 

Shërbimi për Informim - PDSH

Tetovë, 18.10.2014

 

 

 

Diaspora Shqiptare e Maqedonisë uron Menduh Thaçin‏

Mesazh Urimi për Kryetarin e Ri të PDSH-së, z. Menduh Thaçi

I nderuari z. Menduh Thaçi,

Kryetar i Partisë Demokratike Shqiptare në Maqedoni

Në emër të Këshillit Drejtues dhe të anëtarësisë së Diasporës për Shqiptarët e Maqedonisë, dhe në emrin tim, dua t’ju shpreh urimet më të përzemërta për zgjedhjen dhe konfirmimin Tuaj Kryetar i Partisë Demokratike Shqiptare.

DSHM-ja e ka përcjellë me shumë vëmendje ecurinë e procesit zgjedhor, nëpër të cilin kaloi PDSH-ja, pas të gjitha spekulimeve mediatike. Kemi kënaqësinë e veçantë të konstatojmë se ky proces ishte një shembull i vërtetë i kulturës politike e demokratike jo vetëm për klasën politike të PDSH-së, por edhe për të gjithë opozitarët e vërtetë shqiptarë që besojnë se duhet ndryshime rrënjësore në skenën politike të Maqedonisë.

DSHM-ja e çmon lart kontributin e jashtëzakonshëm të Kryetarit të saj, z Menduh Thaçi, për konsolidimin e PDSH-së, Opozitës institucionale Shqiptare dhe ruajtjen e të Djathtës shqiptare në Maqedoni, si dhe çmon lart bashkëpunimin e përhershme me Diasporën Shqiptare në SHBA dhe Europë.

Jemi të bindur se, gjatë muajve dhe viteve në vijim, Diaspora Shqiptare për Maqedoni dhe Partia Demokratike Shqiptare do të rrisin kontaktet e bashkëpunimit të ngushtë në mes vete, që do të na mundësojë të njihemi më mirë dhe të rrisim frymën e bashkëpunimit për t’i ndihmuar qytetarët shqiptar në Maqedoni.

Duke ju siguruar për ndjenjën e konsideratës sime më të lartë, ju lus që t’i pranoni urimet e mia dhe të DSHM-së, si dhe dëshirën për suksese në detyrën që demokratët shqiptarë të Maqedonisë ju kanë besuar!

 

Me respekt

Kryetari i DSHM-së

Musa Lamallari,  (Tim Shkupi)

17. 10. 2014

 

Ramush Haradinaj uron Menduh Thaçin

Kryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Ramush Haradinaj, ka uruar Menduh Thaçin për rizgjedhjen e tij në krye të Partisë Demokratike Shqiptare, në kongresin e PDSH-së mbajtur në Tetovë.

“Kam kënaqësinë që të përshëndes rizgjedhjen tuaj në krye të Partisë Demokratike Shqiptare në Maqedoni dhe Ju uroj suksese të mëtejme në punën dhe angazhimin tuaj si lider i opozitës shqiptare në Maqedoni.

Duke besuar në bashkëpunimin e mëtutjeshëm të ndërsjellë, në mes të dy subjekteve tona, dëshiroj t’jua shprehë përcjellë përkrahjen time të plotë në punën dhe projektet tuaja për ti çuar përpara proceset nëpër të cilat po kalon populli shqiptar në Maqedoni si dhe në rrugën e Maqedonisë drejt integrimeve.

Përkushtimi juaj për të fuqizuar edhe më tej prosperimin e statusit të shqiptarëve në Maqedoni, është një garanci e suksesit të vazhdueshëm të platformës suaj politike”

 

Shërbimi për Informim - PDSH

Tetovë, 13.10.2014

 

 

Lulzim Basha uron Menduh Thaçin

Në një bisedë telefonike Kryetari i Partisë Demokratike të Shqipërisë, z.Lulzim Basha uroi z.Menduh Thaçi për rizgjedhjen e tij në krye të Partisë Demokratike Shqiptare, në kongresin e PDSH-së mbajtur në Tetovë. 

Kryetari Basha kryetarit Thaçi i uroi shëndet dhe suksese në realizimin e objektivave të PDSH-së dhe njëkohësisht e ftoi për vizitë në Tiranë.

Z.Thaci falënderoi z.Basha për urimin dhe rikonfirmoi se bashkëpunimi i shkëlqyeshëm mes PD-së dhe PDSH-së do të vazhdojë edhe në të ardhmen dhe se kursi politik i PDSH-së do të vazhdojë të kontribuojë për mirëqenien e gjithë shqiptarëve.

 

Shërbimi për Informim - PDSH

Tetovë, 13.10.2014

Raporti i punës mes dy kongreseve

Në pjesën e madhe të shteteve dhe shoqërive zgjedhja e përfaqësuesve të popullit  bëhet në kuadër të konceptit të demokracisë liberale dhe si duket kjo nuk ka alternativë tjetër. Shmangiet nga ky koncept si shtetet ashtu edhe shoqëritë e ndryshme i sjell në krizë, duke eskaluar shpesh në konflikte si të përmasave lokale ashtu edhe më gjerë.

Partia Demokratike Shqiptare duke e pasur parasysh këtë, në themelet e veprimit të saj të brendshëm gjatë 20 vjetëve të veprimit të saj në skenën politike  këtë koncept të demokracisë liberale  e ka parësore, gjë që mundëson si subjekt të jetë vital dhe mirë i organizuar.

Aq më tepër kur jemi dëshmitarë se me një strategji shtetërore në thelb antishqiptare, devalvohet ç’do vlerë e mirëfilltë, e në veçanti nuk kanë reshtur sulmet ndaj të vetmit subjekt të mirëfilltë shqiptar gjatë këtyre 20 viteve të veprimit në skenën politike siç është Partia Demokratike Shqiptare që, jo vetëm arrin t’i mbijetojë këto sulme, por të dalë edhe më e fuqishme.

Partia Demokratike Shqiptare e arrin këtë falë vijës kombëtare  të veprimit të saj si dhe komunikimin e rregullt dhe transparent  të udhëheqësisë së PDSH-së  me strukturat dhe anëtarësinë e saj,  ku ç’do vendim të rëndësishëm politik e merr në kuadër të institucioneve partiake si Kuvendi Qendror, kryesia e partissë dhe Këshillit Drejtues. Në këtë mënyrë krijohen mundësitë për debat dhe ndikim në vendimmarrje partiake dhe politike.

Në Kongresin e 5-të të Partisë Demokratike e Shqiptare, Marrëveshja e Re politike u shndërrua në program politik të veprimit tone, duke qartësuar edhe më tej qëllimin e veprimit tonë politik.

Qëllimi bazë i Marrëveshjes së Re politike, tashmë program i Partisë Demokratike Shqiptare është rregullimi i raporteve ndëretnike shqiptaro-maqedonase nëpërmjet një marrëveshjeje të qëndrueshme dhe funksionale që nënkupton ndryshim të konceptit të funksionimit të shtetit.

Një ndër pikat kyçe të Marrëveshjes së Re politike tashmë program politikë i Partisë Demokratike Shqiptare janë :

-Barazia  e plotë dhe përfaqësimi i drejtë  i  shqiptarëve në sistem si dhe shfrytëzimi i begative të sistemit edhe në vendimmarrje. Kjo fushë do të kontrollohet me parimin e konsensusit të plotë. Këtu bën pjesë edhe ndarja proporcionale e Buxhetit. Nëse kjo ndarje nuk do të ishte e barabartë, të drejtat e ofruara, ashtu si u theksua më lartë, do të shndërrohen në oferta të parealizueshme;

-Ligji i ri për funksionimin konsensual të Qeverisë;

Kur e ofruam në fillim këtë Marrëveshje të Re politike, institucionet shtetërore, partitë politike, mediumet publike si dhe analistë të ndryshëm mundoheshin me heshtje ta injoronin atë. Me kalimin e kohës, duke u thelluar kriza institucionale deri te mosfunksionimi i shtetit aq më tepër përkeqësimi i marrëdhënieve ndëretnike si dhe mosbesimi ekstrem i shqiptarëve ndaj institucioneve shtetërore, gjenerator i kësaj krize institucionale është vetë sistemi mbi të cilin funksionon ky shtet. Programi politik, pra Marrëveshja e Re politike  e Partisë Demokratike Shqiptare që ofrojnë synon që t’i precizoje të drejtat dhe obligimet e ndërsjella, t’i kontrollojë  linjat e vendimmarrjes, përkatësisht burimet e pabarazisë, të cilat partitë politike shqiptare nuk i kontrollojnë. Nisur nga këto konstatime programi politik, pra ,Marrëveshja e Re e Partisë Demokratike Shqiptare është në fakt një projekt  për kontratë të re ndërmjet qytetarëve përkatësisht, bashkësive etnike  që mund ta përforcojë stabilitetin e shtetit dhe ta risë sigurinë në vend.

Kriza morale, shoqërore e institucionale është si pasojë e cikleve zgjedhore  që zhvillohen duke shkelur parimet themelore të demokracisë. Manipulimi me zgjedhjet, favorizimi shtetëror jodemokratik i një grupimi politik që nuk ka kërkesa politike siç është BDI-ja, e zhveshur nga çfarëdo vlere morale, me para të pista, vjedhje të votave, tjetërson një vullnet real politik në vullnet klientelistë për përfitime individuale e grupore të këtij grupimi politik. Këto janë edhe emëruesi i përbashkët i konkluzave të tre kuvendeve qendrore pas-zgjedhore të Partisë Demokratike Shqiptare.

Nënshtrimi i plotë i udhëheqësve të BDI-së është një shembull  më neveritës i gjunjëzimit të dinjitetit të përfaqësuesve politikë shqiptarë, përkatësisht, të atyre që morën pjesë në konfliktin e vitit 2001.

Element tjetër është krijimi i të ashtuquajturave parti të vogla opozitare para ç’do zgjedhjeje, që kanë qëllim të vetëm dëmtimin e PDSH-së, duke shkaktuar huti te qytetarët  dhe në fund përfundojnë në BDI.

Në raporte të ndryshme ndërkombëtare edhe pse pasqyrohen  shkeljet e normave demokratike gjatë zgjedhjeve, fatkeqësisht nuk ndërmerret asgjë për eliminim e tyre, sepse këto shkelje jo që nuk evitohen, por nga zgjedhje në zgjedhje ato përshkallëzohen edhe më shumë, gjë që mund të shkaktoje humbjen e kuptimit të mbajtjes së zgjedhjeve, qofshin ato lokale apo zgjedhje të përgjithshme parlamentare.

Kryesia e BDI-së e hipotekuar dhe plotësisht e nënshtruar pa asnjë forcë politike, jo vetëm që mundëson sjelljen e Buxhetit në favor vetëm të etnikumit maqedonas, por, së fundi, për sjelljen e rebalancit të buxhetit për vitin 2014 ,me skenar paraprakisht të pregaditur, inskenon incident të rëndë në parlament. Për t’iu shmangur incidenteve me përmasa më të mëdhaja u  soll vendimi që deputetët e PDSH-së përkohësisht të braktisin punimet e parlamentit deri në vendimin e ardhshëm të organeve të partisë.

Udhëheqësia e Partisë Demokratike Shqiptare është në kontakt të përhershëm me përfaqësuesit ndërkombëtarë, si  ato  të akredituar në Shkup,  ashtu edhe me përfaqësuesit e qeverive të ndryshme. Në këto takime nga ana e ndërkombëtaret vlerësohet roli i Partisë Demokratike Shqiptare për kontributin e saj për thellimin e demokracisë si dhe politika e saj në përputhje me politikat globale për kultivimin e paqes dhe mirëqenies. Gjithashtu, në këto takime udhëheqësit e PDSH-së jo vetëm që shprehin shqetësimet  për situatën aktuale, por edhe ofrojnë zgjidhjen e problemeve, të cilat me kryeneqësi refuzon t’i dëgjoje qeveria aktuale VMRO-DPNME dhe BDI.

Udhëheqësia e Partisë Demokratike Shqiptare ka kontakte të përhershme me përfaqësuesit institucionalë të Republikës së Shqipërisë, të Republikës së Kosovës si dhe me partitë tjera politike shqiptare në rajon. Qëllimi i këtyre takimeve është për informim të ndërsjellë  dhe harmonizimin të qëndrimeve për interesa strategjike.

Shqetësim tjetër madhor është mbyllja e rrugëve për integrim në strukturat e NATO-s dhe BE. Qeveria VMRO-DPMNE dhe BDI nuk ka as dëshirë e as kapacitete për zhbllokimin e situatës. BDI-ja pa asnjë kredibilitet e forcë politike në bashkëqeverisje me VMRO-DPMNE  është një ndër faktorët kryesor të këtij bllokimi. Deklaratat e BDI-së se “do ta japim gjuhën shqipe për integrim në NATO”,  kinse përdorimi zyrtar i gjuhës shqipe na qenka pengesë për integrimin në NATO dhe BE, flet më së miri se në çfarë gjendje është katandisur ky subjekt që pretendon se i përfaqëson shqiptarët në qeveri.

Në samitin e NATO-s të mbajtur këtë vit në Uells, Maqedonia as që u përmend e në anën tjetër vijnë lajme shqetësuese se edhe BE-ja mund ta tërheqë rekomandimin për dhënien e datës për integrim në BE.

Të shantazhuar, të zhytur thellë në korrupsion, udhëheqësia e BDI-së është bashkëfajtore kryesore së bashku me VMRO-DPMNE në izolimin e vendit, duke mbyllur kështu perspektivën, dobësimin e ekonomisë, mirëqenien dhe sigurinë elementare të qytetarëve.

Partia Demokratike Shqiptare një ndër prioritetet e saja e ka zhbllokimin sa më të  shpejtë  të këtyre proceseve integruese, që nënkupton :

-gjetjen e zgjidhjes së çështjes së emrit me fqinjin jugor-Greqinë dhe evitimin e të gjitha paqartësive me fqinjët;

-pavarësinë e gjyqësisë dhe e prokurorisë;

-pavarësinë e mediumeve;

-në përputhje me programin politik, pra  të Marrëveshjes se Re të Partisë Demokratike Shqiptare të zgjidhen problemet ndëretnike gjë që do të kontribuonte  në stabilitetin e brendshëm politik.

Përgatitja e Kongresit të 6-të të Partisë Demokratike Shqiptare nga raporti i Këshillit për përgatitjen e këtij Kongresi është bërë në përputhje me normat statutare, e përshkruar në një frymë demokratike  dhe tolerancë të ndërsjellë. Në bazë të evidentimit, shihet se ka mjaft prurje të reja të cilat do t’i forcojnë të gjitha strukturat e PDSH-së si në aspektin intelektual ashtu edhe atë njerëzor.

Kohëve të fundit, më shumë si shqetësim virtual se sa real, është arratisja e disa individëve nga PDSH-ja. Këta individë në prag të fushatës zgjedhore parlamentare të vitit 2014 jo vetëm që  braktisën betejën politike, por, në mënyrë të drejtpërdrejtë u vunë në shërbim të oponentit  politik BDI-së. Kjo thikë pas shpine PDSH-së në vlugun e betejës politike duke mos zgjedhur mënyra për ta dëmtuar këtë subjekt, nuk ka se si të quhet ndryshe pos një tradhti e turp përjetë individual i  këtyre bukëshkelësve. Udhehëqësia  dhe të gjitha strukturat e PDSH-së treguan edhe njëherë se nuk mund të bëhen peng e personave apo e nji grupi njerëzish të zhytur thellë në afera korruptive dhe ambicie të sëmura që PDSH-ja ta ndryshojë kursin e vet politikë tashmë të njohur nga të gjithë, kursin kombëtar. Bëhet fjalë për disa individë lehtë të indetifikueshëm që në të kaluarën kanë pasur përfitime nga PDSH-ja, si ish-funksionarë shtetërorë, por që moti nuk janë me ne. E tash, nëpërmjet disa portaleve mundohen të riciklohen në skenën politike duke u shndërruar më shumë si elemente tragjiko-komike se sa me ndonjë peshë politike. Edhe kësaj radhe, ashtu si edhe në të kaluarën, anëtarët, strukturat partiake duke treguar pjekuri politike i shmangën provokimet që vinin nga këto qarqe dhe me dinjitet arrit që t’i margjinalizojnë skajshmërisht. Falë seriozitetit dhe orientimit të paluhatshëm kombëtar të aktivistëve, sot  Partia Demokratike Shqiptare është më mirë e organizuar dhe më e fuqishme. 

Në mes dy kongreseve u arrit ristrukturimi në përputhje me qëllimet për ngritje të funksionalitetit të partisë dhe u ravijëzuan faktorët që ndikojnë negativisht në avancimin e pozitës së shqiptarëve në sistem. Qëndrimin tonë konsekuent në pikat programore të partisë sonë si mundësi e vetme për zgjidhjen e problemeve  të brendshme dhe oferta jonë për de-bllokimin e proceseve integruese drejt NATO-s dhe BE-së do të jenë orientimi ynë politik  për veprim të mëtutjeshëm.

Tetovë, 12 Tetor 2014                              

                                                   

 

 

 

Raporti i RDSH-së në kongresin e 6-të partiak

I nderuar Kryetar i partisë z. Menduh Thaçi,

Të nderuar Delegat,

Gjatë kësaj periudhë, ne kemi pasur dy konferenca të RDSH-së që u karakterizuan me rifreskimin e strukturave të RDSH-së. Për organizimin e konferencave u mbajtën takime me gjitha degët dhe nëndegët në nivel republikan, ku me një angazhim të plotë dhe një interesim të madh të të rinjve, RDSH kishte rritje të madhe të numrit së anëtarëve të ri. Gjë që e dëshmoi edhe atmosfera impozante në konferencën e RDSH-së, ku falë kësaj dhe falë hapësirës nga vetë Kryetari i partisë, z. Menduh Thaci, RDSH është e përfaqësuar nëpër gjitha strukturat e larta partiake, duke u përfshirë me 11 anëtarë në Kuvend Qendror, 2 anëtarë në kryesi qendrore dhe me 107 delegat Kongresi.

Për përforcimin e kapaciteteve kadrovike dhe politike të RDSH-së, anëtarët e RDSH-së morën pjesë në trajnime dhe seminare të ndryshme, në debate të ndryshme, siç janë: 

•Pjesëmarrje në trajnime dhe seminare të organizuara nga Instituti Nacional Demokratik (NDI) dhe Instituti Republikan:

•Trajnimi për “Lidership dhe Politikat udhëheqëse”, 

•The City Craft Institute – i organizuar në Zarë të Kroacisë,

•Konferenca ‘LOOK BEYOND’ – Vlerësimin e aksionit rinor në zhvillimin e punës për të rinjtë.

•Pjesëmarrje në shkollën për “Demokraci dhe Lidership” si dhe shkolla për “Lidership dhe politikë publike” të organizuara nga Instituti për Demokraci dhe Zhvillim.

•Pjesmarrje aktive në programet për sfidat e zgjedhjeve dhe transparencës mbi qeverisjen lokale.

•Deklarata për zgjedhje fer dhe demokratike, e nënshkruar nga gjitha forumet rinore të partive politike.

•Pjesëmarrje aktive në seminaret dhe trajnimet e organizuara nga fondacioni Gjerman “Konard Adenauer” dhe organizata të tjera, ku të deleguarit e RDSH-së me sukses kanë përfaqësuar forumin rinor dhe kanë përfituar kualifikim të nevojshëm për aktivitete të ndryshme duke u pajisur me certifikata dhe diploma.

Një nga aktivitetet më të rëndësishme gjatë kësaj periudhe kanë qenë zgjedhjet presidenciale si dhe ato të parakohshme parlamentare të vitit 2014 si dhe aktivitetet parazgjedhore.

RDSH në kuadër të këtyre zgjedhjeve, ishte e përfshirë në të gjitha strukturat organizative, duke përfshirë Shtabin qendror, Shtabet e njësive zgjedhore, shtabet e degëve dhe nëpër mini-shtabe. Vlen të theksohet se RDSH nëpër disa degë funksionoi edhe me shtabe paralele, ku me një angazhim të plotë i kreu me suksese të lartë obligimet që kishim.

Gjatë kampanjës parazgjedhore të zgjedhjeve presidenciale RDSH organizoi takime në qytete të ndryshme me kandidatin për President, ku vlen të theksohet takimi me qytetarët në Çarshinë e vjetër të Shkupit. Në shumë tubime partiake, anëtarët e RDSH-së kanë qenë aktiv në funksion të organizimit të mirëfilltë të tubimeve, duke u bërë krahë të të gjitha strukturave partiake. 

Pjesë e aktiviteteve të RDSH-së në kampanjën parazgjedhore ishin edhe mbajtja e disa konferencave për shtyp, ku mund ti veçojmë:  

- RDSH kërkon llogari për Bibliotekën dhe Teatrin e Tetovës,

- RDSH: Ju tregojmë mashtrimet e Teuta Arifit,

Me që gjatë kampanjës parazgjedhore ishte edhe 1 Prilli, RDSH përmes një Konference për shtyp  ia uroi BDI-së dhe krye-mashtruesit Ali Ahmeti 1 Prillin. Në këtë drejtim përkujtojmë se në mbyllje të kampanjës zgjedhore, ne si RDSH dolëm para opinionit me konferencën për shtyp kundër projektit “Shkupi 2014, duke vendos statujën e Ali Ahmetit përkrah Car Dushanit.

Në kuadër të aktiviteteve të brendshme të RDSH-së kishim edhe organizime në sferën e sportit dhe organizime në shenj humanizmi dhe solidariteti, ku vlejnë të theksohen:

- RDSH organizoi aksion humanitar: ku si aktivitet në kuadër të këtij organizimi ishte ndarja e ndihmave në malësinë e Tetovës, në disa lagje të Tetovës, Gostivarit si dhe në malësinë e Kardakut të Likovës.

- Me rastin e përvjetorit të ditëlindjes së ish kryetarit Arbën Xhaferi, Rinia Demokratike Shqiptare organizoi turneun memorial në basketboll “Arbën Xhaferi” Në këtë turne morën pjesë anëtarët e RDSH-së nga të gjitha degët e partisë. Gjithashtu ishin të pranishëm deputetët e  PDSH-së, strukturat e larta partiake si dhe kryetari i partisë z. Menduh Thaçi.

- RDSH-ja ishte pjesëmarrëse edhe në Turneun e Basketbollit që u mbajt më 5 Korrik në Tetovë me rastin e përvjetorit të partisë.

I nderuari kryetar z.Menduh Thaci,

Të nderuar delegatë,

Ne të rinjtë dëgjojmë nga disa se rruga e PDSH-së na qenka e vështirë. Mbase keni të drejtë, por për ne rininë nuk është e vështirë rruga e PDSH-së. 

Kryetar ne të rinjtë ndjehemi mjaft krenar kur krah për krah me JU-ECIM DREJT!  Të ecish drejt ashtu si ecën Rinia e Partisë Demokratike Shqiptare do të thotë ta nderosh kombin, ta nderosh familjen, prandaj ne të rinjtë i ftojmë të gjithë pa marrë parasysh a jeni sot këtu, apo jo: HAJDENI ME NE QË TË ECIM DREJT REALIZIMIT TË ASPIRATAVE TONA !

Me z.Menduh Thaçin në krye dhe krah për krah me të, ne të rinjtë do të vazhdojmë të ECIM DREJT  dhe nuk do të lodhemi asnjëherë!

Na priftë e mbara, suksese !

Muhamet Rustemi – Kryetar i RDSH-së

 

 

 

 

Raporti i FGSH-së në kongresin e 6-të partiak

Më lejoni që përpara jush, në pika të shkurtra ta prezantoj aktivitetin e deritashëm të Forumit të Gruas Shqiptare. Periudha kohore të cilën e përfshin ky raport mund të cilësohet si një kohë e rëndë e ballafaqimit me vështirësi nga më të ndryshmet, që vështirë emërtohen si vetëm politike, pasi që ka pasur përballje me probleme qenësore kombëtare, si dhe Socio –Ekonomike.

Periudha kohore që synon të përfshijë ky raport ngërthen në vete dy segmente shumë të rëndësishme për t’u përmendur këtu, siç janë: zgjedhjet parlamentare dhe lokale si dhe një sërë zhvillimesh degraduese dhe denigruese që pasuan për shqiptarët. Në të dyja këto segmente mund të hetohet edhe angazhimi [kontributi]  konstruktiv dhe pjesëmarrja e Forumit të Gruas të PDSH-së. Në të parën, si ndihmesë e palodhshme dhe serioze ndaj procesit të zgjedhjeve dhe të pjesëmarrjes aktive operativo-organizative gjatë fushatës. Ndërsa në të dytën, si përcjellës i vëmendshëm dhe protestues i pa-kompromis ndaj secilës fyerje që në mënyrë permanente u bëhet shqiptarëve në këtë shtet.

Një tjetër element që e karakterizoi periudhën mes dy kongreseve e që çmoj se meriton të potencohet, është fakti që kjo qeveri ua ringjalli shqiptarëve vitet e errëta të regjimit të vjetër me gjitha nishanet dhe tiparet përcjellëse, duke filluar nga mohimi i gjuhës dhe simboleve kombëtare, përjashtimin e shqiptarëve nga buxheti i shtetit, ushtrimin permanent të dhunës fizike dhe psikike ndaj shqiptarëve, sidomos ndaj fëmijëve shqiptar, duke e rrit në vazhdimësi terrorin institucional, getoizimin e vendbanimeve me shumicë shqiptare si dhe faktorizimin e antivlerave.

Fatkeqësisht, një nga fiksimet  që janë trashëguar nga regjimi komunist të instaluara thellë në mentalitetin e kësaj garniture qeverisëse VMRO-DPMNE dhe BDI  është edhe tendenca totalitare e manifestuar me  agresivitetin ndaj mendimit kritik, alternativ apo opozitar. Dhe si rezultat i  kësaj logjike thellësisht totalitare, etiketa “opozitë destruktive”  si fajtore për gjithë dështimet, është justifikimi që më shpesh e dëgjojmë. Edhe pse me shume se një dekadë në kolltukët e pushtetit BDI nuk ka guximin të pranojë dhe të marrë përgjegjësinë për këtë gjendje të tmerrshme të shkaktuar, që fund e krye është produkt i veprimit të tyre.

Sot Shqiptarëve u mungon Liria, u nëpërkëmbet dinjiteti, jetojnë si të huaj në vend të vet, me përfaqësues shqiptar i cili hesht para këtyre fakteve të papërballueshme, i cili është gjenerator i të keqes për Shqiptarët. Kjo gjendje dhe kjo ndjenje pa perspektiv fatkeqësisht krijoj një eklips intelektual dhe një egzodus të vërtet në mesin e rinise shqiptare dhe familjeve shqiptare në përgjithësi.

Ky fakt, kjo gjendje na detyron të jemi më të  organizuara si Forum, me freskim permanent të kapaciteteve dhe të konsolidimit sa më të mirë në të gjitha degët e Forumit. Me disa vështirësi të vogla, mund të thuhet se punët që i paraprinë këtij kongresi rezultuan të suksesshme dhe s’kam asnjë dyshim se do të bëhen gjithnjë e më mirë në të ardhmen. Degët e Forumit të Gruas Shqiptare  janë të forta, me struktura stabile dhe me resurse kredibile njerëzore, të afta për t’u prirë proceseve të rëndësishme në vijë të Programit dhe platformës së PDSH-së.

Është për t’u thënë me mburrje se Kryetari i PDSH-se, Z.Menduh Thaçi ka qenë mjaft i interesuar dhe na ka përkrah pa rezerva në organizimin sa me solid të Forumit të Gruas, si përfaqësuese e gjysmës së kapaciteteve të një shoqërie, dhe për respektimin  e normës statutare të përfaqësimit të femrave me 30% në strukturat partiake. Interesim ky që e rrit më tepër përgjegjësinë tonë, e njëherit është edhe tregues të një vetëdijeje të lartë dhe të një fryme demokratike që mbizotëron në këtë subjekt politik.

Angazhimi në vijë të realizimit të platformës politike të PDSH-së i tejkalon kufijtë e interesit politik, duke u shndërruar në angazhim ndaj krizës kombëtare dhe në angazhim të ardhmërisë të secilit veç e veç, që konsiderojmë se janë motive të mjaftueshme për një përpjekje serioze edhe të femrave, gjegjësisht të Gruas, për të dhënë një ndihmesë dhe kontributit në rrugën e fitores së kësaj ideje.

Merale Ferati – Kryetare e FGSH-së

 

 

 

 

Raporti i grupit parlamentar të PDSH-së në kongresin e 6-të partiak

I nderuari Kryetarë i Partisë z.Menduh Thaçi,

Të nderuar Delegatë,

Të nderuar Mysafirë,

Puna dhe aktiviteti i Grupit Parlamentar të PDSH-së pas kongresit të 5-të, zhvillohet në dy mandate dhe atë Qershor 2011- Prill 2014 dhe mandati aktual pas zgjedhjeve të parakohshme parlamentare të 27 Prillit të këtij viti. Edhe pse në dy mandate, gjatë kësaj periudhe në mes të dy Kongreseve Grupin Parlamentar e ka karakterizuar një kontinuitet në punën dhe angazhimet në Kuvend. 

Grupi parlamentar i PDSH-së pas zgjedhjeve të parakohshme parlamentare  të vitit 2011 ka bërë një punë të kënaqshme për sa i përket përcaktimeve programore si dhe sensibilizimin e opinionit me politikat antishqiptare të koalicionit qeverisës VMRO-BDI.

Deputetët e  PDSH-së në vazhdimësi kanë qenë aktiv dhe më të zëshmit në parlamentin e Republikës së Maqedonisë duke ngritur zërin dhe duke kundërshtuar politikat diskriminuese që gatuhen nga ana e shumicës parlamentare.

Deputetët e grupit parlamentar të PDSH-së me pjesëmarrje aktive arritëm të sensibilizojmë opinionin se BDI-ja ka dështuar që në fillim, kur u bë pjesë e  qeverisë pa asnjë kërkesë dhe pa marrëveshje paraprake. Kështu në vazhdën e debatit për formimin e qeverisë, patëm qartësuar përpara opinionit se premtimet e BDI-së që do të merr kryetarin e parlamentit, ministrinë e punëve të brendshme, ministrinë e financave, apo se do të drejtojnë ndonjërën nga drejtoritë me rendësi si DHP apo Doganat, njërën nga drejtoritë e sigurisë dhe zbulimit, apo kundërzbulimin etj, ishin fjalë boshe dhe mashtrime elektorale tipike për atë garniturë politike dhe jemi dëshmitarë që asnjë nga këto premtime nuk u realizuan, as në 2011, as në 2014, asnjëherë. 

Përdorimi segregues dhe ofendues i gjuhës shqipe si në parlament ashtu edhe në të gjitha institucionet tjera shtetërore, ka qenë në vazhdimësi në fokusin e Grupit parlamentarë. Demaskimi i tërësishëm i tendencave që në kontinuitet, BDI tentonte të paraqet gjuhën shqipe si gjuhë zyrtare, grupi parlamentar i PDSH-së me shembuj konkret, me argumente të fuqishme si dhe me forma të ndryshme të reagimit në seanca plenare, komisione të ndryshme, takime zyrtare, si dhe me forma tjera të komunikimit me opinionit, vlerësojmë që ja arritëm me shumë sukses të sqarojmë se gjuha shqipe jo vetëm që nuk është zyrtare, por përkundrazi me ligjet që propozohen në parlament nga ana e shumicës parlamentare dhe veprimet e Qeverisë akoma më shumë përkufizohet përdorimi i saj. 

Instituti “Pyetje Deputetësh” që aplikohet çdo fund muaj në parlament është mundësi shumë e mirë në duart e opozitës dhe si të tillë Grupi Parlamentar i PDSH-së në vazhdimësi e ka shfrytëzuar  maksimalisht për ti artikuluar përcaktimet bazë të PDSH-së, si dhe për të ngritur probleme të shumta me të cilat ballafaqohen shqiptarët. Dhuna policore, raste të montuara politike, rrahje të fëmijëve rrugëve apo nëpër autobusë, shkatërrim i pronës së shqiptarëve, mospërfillje, ofendime dhe diskriminim të shqiptarëve nëpër institucione të ndryshme shtetërore, mungesë uji, të shkollave, rrugëve, ambulantëve, si dhe probleme tjera të panumërta që i tangojnë shqiptarët, kanë qenë në vazhdimësi në fokusin e aktiviteteve të Grupit parlamentar të PDSH-së. 

Që nga viti 2011, si Grup Parlamentar Deputetët e PDSH marrin pjesë aktive në punimet e kuvendit të RM-së duke qenë edhe anëtarë dhe zëvendës antarë të komisioneve dhe trupave të ndryshëm punues të kuvendit. Ne si grup parlamentar udhëheqim me komisionin e përhershëm anketues për të drejtat e njeriut.

Kemi marrë pjesë aktive në debatet që bëhen për ligje të ndryshme të cilët sillen për miratim në kuvend si propozime të Qeverisë, ku edhe kemi propozuar amendamente për ndryshime dhe plotësime të tyre, gjithmonë konform përcaktimeve programore të PDSH-së. Gjithashtu kemi propozuar ligje  dhe ndryshime ligjesh ku veçojmë propozimin tonë për ndryshimet e ligjit për festat me të cilin kërkuam që 28 Nëntori të shpallet festë zyrtare për shqiptaret në Maqedoni. Përgatitëm dhe parashtruam Informacion në lidhje me nivelin e përdorimit të gjuhës shqipe nëpër institucione të shtetit, me çka me fakte u dëshmua se gjuha shqipe jo që nuk është gjuhë e dytë zyrtare, por se është gjuhë e dorës së dytë dhe se BDI në vitin 2008 me sjelljen e ligjit për gjuhën të cilën e flasin mbi 20% e qytetarëve dhe me ndryshimet e vitit 2011, e pamundësoi aplikimin e amendamentit 5 të kushtetutës! 

Si Grup Parlamentar kemi pasur aktivitet të shtuar  gjithmonë kur në rend dite  nëpër komisione, apo në seanca plenare janë shqyrtuar rebalancët e buxhetit, apo buxhetet e propozuara nga ana e qeverisë.  

Konform përcaktimit tonë programor për ndarje të drejtë dhe proporcionale të buxhetit, ne si Grup parlamentarë kemi hartuar me qindra amendamente me të cilët kemi tentuar që të zbardhim diskriminimin dhe vjedhjen që ju bëhet shqiptarëve me ndarjen e buxhetit. Kemi kërkuar fonde për financim të projekteve në vendbanimet shqiptare, si në: infrastrukturë, shkolla, rrugë, ujë për pije, ambulanta, apo financim të projekteve për kulturën shqiptare. Debatet për buxhetet janë mundësi unike që nëpërmjet shifrave të zbardhet politika e diskriminimit që aplikohet nga ana e qeverisë aktuale. Pikërisht ky demaskim që ju bë BDI-së gjatë miratimit të rebalancit të buxhetit të vitit 2013, solli deri te eskalimi i konfliktit i cili ishte i planifikuar paraprakisht me qëllim heshtjen e opozitës shqiptarë. 

Komiteti për marrëdhënie ndërmjet bashkësive është një trupë kuvendarë i cili në vazhdimësi udhëhiqet nga deputet të BDI-së, ky komitet konform rregullores ligjore ka mundësi që të shqyrtojë raste që kanë të bëjnë me diskriminimin që për çdo ditë ju bëhet shqiptarëve. Dhe pikërisht për këtë, ky Komitet asnjëherë nuk e ka kryer detyrimin ligjor, ku do të shqyrtoheshin problematikat dhe aktualitetet që kanë të bëjnë me shqiptarët. Ne si Grup Parlamentar në ato pak seanca të këtij komiteti kemi arritur që me shumë sukses të debatojmë, dhe të ngrinim çështje dhe probleme të ndryshme në prezencë edhe të përfaqësuesve të ndryshëm ndërkombëtarë. Njëjtë edhe në trupat kuvendorë që mbulojnë politikën e jashtme kemi qenë gjithmonë të vetëm që kemi adresuar shkaqet e ngecjes së proceseve integruese si për anëtarësim në NATO, ashtu edhe në BE. 

Të nderuar delegatë, duke marre parasysh faktin që në kuvend janë të stacionuar një numër i madh i gazetarëve, shpesh press konferencat nga ku i kemi përcjell qëndrimet partiake i kemi realizuar pikërisht nga Kuvendi. Kjo sigurisht, nuk ka nënkuptuar një përcjellje të drejtë nga ana e mediumeve që duke pasur parasysh gjendjen në të cilën janë katandisur, sidomos mediumet në gjuhën shqipe, shpesh jemi bojkotuar, apo është tentuar që porositë tona të transmetohen gabimisht. Mirëpo kjo nuk është lajm, ditëve të fundit jeni dëshmitarë që po vërtetohen konstatimet tona për gjendjen në të cilën gjinden mediumet në gjuhën shqipe.

Ajo që vlen të theksohet është se deputetët e Grupit parlamentarë të PDSH-së gjatë punës dhe aktiviteteve në Kuvend gjithmonë janë udhëhequr nga përcaktimet programore të Partisë.

Ne e falënderojmë Kryetarin tonë që na ka mbështetur pa rezervë dhe na ka udhëzuar për çdo gjë që kemi pasur nevojë gjatë punës tonë në Parlament. 

Falënderojmë edhe sekretariatet dhe shërbimet e partisë që na kanë ndihmuar me informacione dhe analiza. 

Falënderojmë në veçanti strukturën partiake në teren për informatat, sugjerimet, përkrahjen dhe kurajën që na jepni. 

Ju Faleminderit!

Imer Aliu – Koordinatori i grupit parlamentar të PDSH-së

 

 

 

 

Raporti i Kryetarit të këshillit për organizimin e kongresit të 6-të të PDSH-së

Zonja dhe Zotërinj,

Të nderuar delegat,

Më lejoni që në emër tuajin të përshëndesim Kryetarin e PDSH-së z.Menduh Thaçi. Gjithashtu përshëndesim korrin diplomatik dhe gjitha mediumet që i kemi prezent këtu në mesin tonë.

Të nderuar delegat, PDSH pas një rrugëtimi prej 21 vjetësh plot sfida, suksese e goditje, vjen, sot këtu, në këtë kongres të gjashtin të sajë, si asnjëherë më parë e organizuar dhe e konsoliduar,e fortë dhe monolite. Këshilli Organizativ i Kongresit, që në themelim, përpiloj dhe hartoj rregullore pune, si dhe planin aksionar të veprimtarive që do të ndërmerrte. Vendosëm që të bëhet ri-evidentimi dhe anëtarësimi në radhët e PDSH-së, duke respektuar me përpikëri dispozitat statutare. Nga ky proces, në radhët tona sot kemi shumë anëtarësime të reja. Profilin e anëtarit të PDSH-së, sot e dallon me personalitetin dhe vetëdijen e konsoliduar që ata e disponojnë, si dhe stoicizmin dhe këmbëngulësinë ndaj aspiratave të shqiptarëve. PDSH sot numëron 18.164 anëtarë.                                                

Pas këtij aktiviteti Këshilli Organizativ i Kongresit, shpalli zgjedhjet e brendshme partiake. Me prani të anëtarëve të Këshillit Organizativ të Kongresit, kryesitë e degëve kanë organizuar kuvende zgjedhore, në 296 nëndegë, ku shtrihet PDSH.Gjithashtu janë mbajtur 27 kuvende pune në degët e PDSH, edhe atë: Kumanovë, Likovë, Haraçin, Gazibab, Butel, Shuto-orizare , Çair, Saraj, Studenican, Lisi i Madh, Veles, Cashkë, Zhelin, Tercë, Tetovë, Bogovinë, Cellopek, Negotinë , Gostivar, Kërçovë, Dibër, Dollnen, Krushevë, Prespë, Ohër, Manastir dhe Strugë.        

Në organizimin dhe mbykqyrjen e kuvendeve në këto degë kanë marrë pjesë më së paku nga tre anëtarë nga Këshilli Organizativ i Kongresit.                       

Këto zgjedhje të brendshme partiake i ka përcjell një frymë dhe tolerancë vëllazërore, duke ruajtur harmoninë dhe koherencën e strukturave dhe gjeneratave. Synimet për propozime dhe përzgjedhje për organet e partisë, gjithherë kanë qenë të konkurrencës pozitive, për ti zgjedhur kuadrot më të mira, më të përgatitura dhe më të devotshmet që disponon PDSH.        

Në veçanti dua të vlerësoj punën e aktivistëve në degën e Strugës. Pas dezertimit dhe tradhtisë që bënë disa anëtarë në krye me kryetarin e Strugës në zgjedhjet parlamentare, PDSH në këtë qytet u ngjall si Feniksi. Tani më, kjo degë është shumë e organizuar, me kuvende pune që bënë, për ti zgjedhur strukturat e  Rinisë Demokratike Shqiptare, Forumit të Gruas Shqiptare dhe së fundmi kuvendin i degës së Strugës, që u organizua nga Këshilli Organizativ i Kongresit.

Nga këto kuvende të degëve të PDSH-së u zgjodhën delegatë për kongresin e 6-të të PDSH. Prej këtij numri janë delegatë nga FGSH, RDSH, si dhe kongresit i propozohen 105 anëtarë për Kuvendin Qendror të PDSH-së. 

Motra dhe vëllezër,të nderuar delegat, Këshilli Organizativ i Kongresit e kishte menduar që kongresi të mbahej në pranverë të vitit 2015. Por duke e marrë parasysh se situata politiko-ekonomike në mënyrë dramatike po përkeqësohet, kemi bllokim hermetik të proceseve integruese në strukturat euroatlantike, kurse këndej grupi parlamentare i PDSH-së është jashtë Parlamenti. Këto momente e shtynë Këshillin Organizativ të Kongresit, të bëjë analiza të thella dhe detale dhe ai të vendosë që Kongresit  6-të të mbahet më12 Tetor, 2014. Zonja dhe zotërinj , motra dhe vëllezër, të nderuar delegat, zoti kryetar, Më lejoni që me këtë raport pune të Këshillit Organizativ të Kongresit, ti shpalli të hapura punimet e kongresit të 6-të të PDSH-së.

Orhan Ibraimi – Kryetar i këshillit për organizimin e Kongresit

 

 

 

 

Kongresi i 6-të i Partisë Demokratike Shqiptare me moton “ecim drejt”

Partia Demokratike Shqiptare të më 12 Tetor, 2014 në Tetovë mbajti kongresin e radhës për zgjedhjen e organeve të reja partiake, ku për Kryetar të partisë u rizgjodh lideri i deritanishëm z.Menduh Thaçi, i cili ka marrë mbështetjen e të gjitha degëve partiake. Në këtë kongres të gjashtë, 677 delegatët pjesëmarrës kanë votuar njëzëri kandidaturën e z.Thaçit për lider partisë.

Në këtë kongres po ashtu janë zgjedhur edhe katër nënkryetarë dhe sekretari gjeneral, kryesia qendrore dhe kuvendi qendror.

Nënkryetarë do të jenë: Valbona Toska, Bardhyl Dauti, Agron Zeqiri dhe Orhan Ibrahimi, kurse sekretar gjeneral Azem Sadiku.

Fjalimi i Kryetarit të PDSH-së, z.Menduh Thaci në kongres:

“Në fillim më lejoni të ndaj me ju ndjenjën e parë që përjetova në këtë sallë dhe që besoj e përjetuat edhe ju të gjithë. Është boshllëku i madh në zemrat tona për mungesën e kryetarit të ndjerë zotit Arbën Xhaferi. Na mungon fjala e tij e matur, na mungon mendimi i tij i thellë, na mungon edhe heshtja e tij e urtë. Si trashëgimtarë i një figure poliedrike që nderoi kombin shqiptarë, ndjej krenari për faktin që eci gjurmëve të tij, por njëkohësisht ndjej edhe përgjegjësi të jashtëzakonshme, sepse kur trashëgoni një baba me emër të madh, nuk mund ti lejoni vetes as shmangien më të vogël nga ajo që ju la ai!

U shpreh falënderim dhe mirënjohje degëve që në mënyrë unanime më propozuan për kryetar dhe kështu, krahas mbështetjes shprehën edhe besimin e tyre në përcaktimin tim jetësor për të vënë kauzën tonë mbi të gjitha. E pranova kandidaturën sepse beteja, të cilën e kemi filluar bashkë, është nga ajo beteja që nuk meritojnë të braktisen nga ai që prin!

Kongresi i Gjashtë i Partisë Demokratike Shqiptare, shqiptarët e Maqedonisë i gjen shumë të lodhur nga nënçmimi e mospërfillja, nga mungesa e lirisë dhe e demokracisë, nga varfëria dhe borxhet, nga injorimi i vazhdueshëm i vlerave të tyre kulturore. I gjen të rraskapitur nga pritja për integrim në strukturat euroatlantike. I gjen të zhgënjyer nga premtimet që partia në pushtet nuk i realizoi asnjëherë. Kjo situatë na bën të mendojmë a thua vallë oponenti ynë politik vërtet shpërblehet me vota për gjithë këto të këqija që na i servon në vazhdimësi? Logjika e shëndoshë nuk e pranon këtë, kurse faktet tregojnë se jo të gjithë votuesve të tyre u pëlqejnë politikat që prodhuan këtë gjendje. Faktet tregojnë se mbi votuesin shqiptar para dhe gjatë votimeve janë bërë trysni të mëdha: nga ato më subtilet deri tek ato shumë të vrazhda e përplot shantazhe, kërcënime e mashtrime. Gjatë zgjedhjeve u vërtetua se vota u bë edhe objekt i shitblerjes që gjithashtu paraqet ngulfatje të lirisë gjatë procesit të votimit. 500 denarë ndoshta janë shumë për një të varfër, por ai duhet të vetëdijesohet se me 500 denarë nuk zgjidhet problemi i tij, se ndonjë ditë e kaluar me ato para i sjell katër vite të tjera skamje. Pensionisti duhet ta dijë se për të është më mirë të ketë standard të hipë në autobus kur të ketë nevojë e jo nevojat ti orientojë ditëve kur vozitjen e ka falas. Këto manipulime më së miri e shprehin mungesën e parimit themelor të një shoqërie demokratike.

Si parti më e madhe opozitare, çdoherë në mënyrë institucionale kemi reaguar ashpër ndaj  çdo veprimi që ka qenë dhe që është në dëm të shqiptarëve. Kemi reaguar për abuzimet gjatë zgjedhjeve, kemi reaguar për gënjeshtrat e pafundme rreth integrimit euro-atlantik, kemi reaguar për diskriminim ekonomik që u bëhet shqiptarëve, kemi reaguar për proceset e montuara dhe dënimet deri me burgim të përjetshëm, kemi reaguar për rrahjet brutale, kemi reaguar për shkatërrimin e pronave të shqiptarëve, kemi reaguar për çështjen e përdorimit zyrtar të gjuhës shqipe, kemi reaguar për nëpërkëmbjen e arsimit dhe të kulturës shqiptare, kemi reaguar për diskriminimin në shëndetësi dhe në aspektin social, kemi reaguar për liritë e mediave, kemi reaguar për lidhjet e reja, shumë domethënëse, me Serbinë, kemi reaguar për miratimin e buxheteve që realizuan projektin Shkupi 2014. Qëndrimet tona janë të njohura botërisht dhe janë konform asaj që i takon pushtetit moral siç është opozita, kurse barra për veprim dhe për përmbushje të pritjeve të shqiptarëve i bie vetëm atij që ka zënë vendin në pushtetin ekzekutiv. Prandaj heqja e paraleles mes PDSH-së dhe atyre, të cilëve shtylla elektronike u duket si kulla e Ajfelit është tepër jokorrekte!

Partia Demokratike Shqiptare, parti që në emërtimin e vet shpreh përcaktimet themelore të saj, atë kombëtar dhe atë demokratik, që nga themelimi e deri në këto ditë në vazhdimësi përjeton goditje nga llojet më të ulëta dhe nga qarqe të llojeve më të ndryshme. Duke e ditur se këto dy përcaktime paraqesin edhe idealin dhe synimin e anëtarësisë së kësaj partie, të gjithë ata që sulmojnë i godasin pikërisht këto dy vlera. Është shumë e vështirë të kontestohet aspekti kombëtar i PDSH-së, prandaj kohëve të fundit sulmet disi më lehtë drejtohen kah shtylla tjetër, po aq e rëndësishme.

Të gjithë ju të nderuar delegatë dhe i gjithë trupi i shëndoshë dhe i paluhatshëm i PDSH-së keni dëshmuar se nuk dyshoni as në përcaktimet kombëtare e as në ato demokratike të kësaj partie dhe ne të gjithë bashkë e dimë fort mirë se rritja dhe zhvillimi i një formacioni politik gjithnjë duhet tu nënshtrohet rregullave të demokracisë. Prandaj anëtarësia e PDSH-së, në mënyrën më demokratike, gjithnjë i ka ndjekur rrugët, procedurat dhe rregullat e vendosura statutare të partisë. Dëshmi për këtë është edhe prezenca juaj në këtë kongres. Keni ardhur të përfaqësoni nëndegët dhe degët nga të gjitha viset ku shtrihet partia. Ju jam mirënjohës për përkushtimin dhe entuziazmin dhe ju siguroj se betejën do ta çojmë deri në fund! Dyert tona janë të hapura për të gjithë ata që kanë në zemër dhe në mendje kauzën tonë të shenjtë. U jam mirënjohës dhe i falënderoj të gjithë ata që me vetëmohim, me përkushtim dhe me dinjitet përfaqësojnë moralin e kësaj partie. E ata jeni ju, janë shumë djem e vajza, burra e gra që veprojnë pa kurrfarë përfitimi material. E di që vetëm njerëzit e sinqertë dhe të ndershëm veprojnë kështu dhe e di që për të gjithë ju shpërblimi më i mirë është mirëqenia e shqiptarëve. Na inkurajon fakti që edhe shumë të rinj dhe të reja u bashkohen radhëve tona për të ndarë me ne aspiratat dhe përpjekjet tona. Ata paraqesin frymën tonë energjike dhe ne i mirëpresim idetë dhe sugjerimet e tyre.

Instalimi i frikës si instrument sundimi na detyron që objektivi ynë i parë të bëhet rikthimi i demokracisë në shoqëri. Oferta jonë politike duhet të arrijë në çdo shtëpi, te çdo shqiptarë dhe me fuqinë e argumenteve të shëndosha të depërtojë në vetëdijen e qytetarit, me qëllim që ai të njohë nga afër synimet dhe zgjidhjet që ofron PDSH-ja. Kështu edhe do të lirohet frika, se kur frika sundon arsyen nuk veprohet në mënyrën racionale.

PDSH-ja ka kapacitet, ne kemi aktivistë dhe përkrahës të brezave të ndryshëm, të cilët me integritetin e tyre njerëzor dhe profesional dinë të punojnë që Platforma jonë të pranohet dhe kuptohet drejt. Nuk duhet të lejojmë që çelësi i zgjidhjes së çështjes shqiptare të mbetet vetëm një ofertë në letër. Ne mundemi dhe ne do ta jetësojmë atë! Na duhet vetëm një mobilizim më i madh!

Me këtë rast dua të përsëris edhe njëherë se PDSH-ja, edhe pse ashtu si edhe të gjitha subjektet e tjera politike hyn në zgjedhje për të fituar dhe për ta marrë pushtetin, nuk ka për qëllim të qenët në pushtet me çdo kusht. Fakti që kur PDSH-ja ka qenë në pushtet shqiptarët kanë pasur më shumë të drejta, kanë qenë më të mbrojtur, më të sigurt, më me ndikim dhe më të kamur është argumenti më i mirë që dëshmon se të qenët në pushtet për PDSH-në do të thotë avancim i të drejtave të shqiptarëve dhe avancim i cilësisë së jetës. PDSH-ja nuk fsheh se në plan të parë ka interesat e shqiptarëve, as faktin se votat i siguron ekskluzivisht(me përjashtime shumë të vogla) nga shqiptarët, as dhe atë që kushti i vetëm për të hyrë në qeveri është realizimi i Platformës së saj. Por, që PDSH-ja të arrijë ta materializojë atë që ofron, i duhet mbështetja konkrete dhe sa më masive. Konsekuenca e PDSH-së në përcaktimet e veta, vendosmëria e saj për të përmbushur aspiratat e shqiptarëve, si dhe vetë veprimtaria ka shtyrë shumë struktura të punojnë për shkatërrimin e PDSH-së. Sulme në vazhdimësi kanë ardhur nga qarqe qoftë jo shqiptare, qoftë shqiptare. Përpjekje për shkatërrim të PDSH-së ka pasur edhe duke instrumentalizuar eksponentë të kësaj partie, të cilët të joshur nga armiqtë e PDSH-së, nuk kanë hezituar ti ngulin thikë në shpinë partisë, së cilës ia kanë pasur borxh të gjitha arritjet personale. Por dështimet e shumta të këtyre orvatjeve dëshmojnë më së miri se, për sa kohë PDSH-ja ecën drejtë, pa dredha e pa lakime, shkatërrimi i PDSH-së është i pamundur!

Zoti qoftë me ne dhe na udhëheqtë përgjithmonë në rrugën e drejtë!

 

 

 

Rezoluta e Kongresit të gjashtë të Partisë Demokratike Shqiptare

KONGRESI 6-të i PDSH-së

12 Tetor 2014

REZOLUTA

Proceset transformuese shoqërore-ekonomike të Republikës së Maqedonisë, zhvillohen në kahje të kundërt duke e zhytur vendin në një krizë të thellë me pasoja të rënda duke gjeneruar krizë si në planin e brendshëm ashtu edhe atë të jashtëm.

Bllokimi i procesit për integrim në NATO dhe BE, marrëdhënie tejet të tendosura ndëretnike, korrupsioni dhe krimi i organizuar, gjyqësia skajshmërisht e politizuar, kontrolli qeveritar mbi mjetet e informimit, varfëria dhe mos investimet ekonomike, shpërngulja e të rinjve, sidomos atyre shqiptar, si dhe problemet tjera, janë rezultat i qeverisë aktuale VMRO-DPMNE dhe BDI.

Mospasja e vizonit, fryma nacionaliste shtetërore e VMRO-DPMNE-së në njërën anë, e në anën tjetër politikë klienteliste e zhytur thellë në korrupsion e krim të organizuar, të shantazhuar e të nënshtruar tërësisht gjendet udhëheqësia e BDI-së e cila pa program polikë, por me një retorik boshe, duke manipuluar zgjedhjet me tjetërsimin e vullnetit politikë të shqiptarëve, si blerja e votave, kërcënime të natyrave të ndryshme ndaj elektoratit shqiptar, mbajnë peng jo vetëm shtetin, por tash më alarmi vjen si nga qendrat e jashtme të vendosjes, ashtu edhe nga brenda, për trazira të mundshme socialo-politike se tash më Maqedonia është në krizë të thellë.

Të vetëdijshëm për efektet rrënuese të kësaj politike irracionale që i nëpërkëmbë, sidomos interesat e shqiptarëve, Kongresi i 6-të i PDSH-së përmes kësaj Rezolute i autorizon organet e partisë që të angazhohen vendosmërisht në:

•realizmin e programit të PDSH-së e njohur si Marrëveshja e Re, për t’i evituar manipulimet e radhës si dhe për ta garantuar, njëherë e përgjithmonë barazinë e plotë të shqiptarëve në të gjitha segmentet e shtetit dhe të shoqërisë në përgjithësi;

•zbatimin e parimit të ndarjes dhe të autonomisë së pushteteve;

•depolitizimi dhe pavarësia e institucioneve të drejtësisë;

•lufta pa kompromise kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar;

•respektimin e karakterit laik të shtetit;

•zgjidhjen e kontesteve me fqinjët, veçmas me Greqinë, duke kërkuar pëlqimin edhe të faktorëve shqiptarë;

•përshpejtimin e aktiviteteve për integrim sa më të lehtë të Republikës së Maqedonisë në NATO dhe BE;

•garantimin e pavarësisë së mediumeve elektronike dhe të shkruara;

•nxjerrjen e ligjit të ri elektoral që parandalon manipulimet në zgjedhje;

Duke marrë parasysh faktin se të drejtat e shqiptarëve në Republikën e Maqedonisë në mënyrë arrogante dhe sistematike janë nëpërkëmbur, PDSH-ja fton qeverinë e Republikës së Shqipërisë dhe atë të Kosovës që në raportet ndërshtetërore të kenë parasysh realitetin e hidhur që është krijuar në Maqedoni, veçmas në periudhën e koalicionit ndërmjet VMRO DPMNE-së dhe BDI-së. Tashmë është bërë e qartë se çështja shqiptare në R. e Maqedonisë, nuk mund të zgjidhet me këshilla dashamirëse, por me pozicionim të qartë lidhur me kërkesat kombëtare dhe me përcaktim të afateve kohore për zbatim e tyre. Vetëm në këtë mënyrë ky shtet mund të funksionojë dhe të krijojë stabilitet në rajon.

 

 

 

 

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Top Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Header Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Mainmenu Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Slider Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Scroller Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Mainframe Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Scroller Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Scroller Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Menu Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image